Хіти тижня. Один постріл - і у Кремля на $2-3 млн менше: Новітні "невбивані" російські танки стали улюбленою ціллю сирійських повстанців

Замість дорогущих Т-90 скрепна наддержава воліє надавати сирійським та іранським союзникам старий мотлох, котрого десятки тисяч наконсервували за часів загиблого СРСР.

Протягом усього конфлікту в Сирії Росія надавала режиму Асада військово-технічну підтримку незалежно від того, брала вона участь офіційно в цій війні чи ні, - пише у своєму блозі Злий одесит, передають Патріоти України.

Вогнепальна зброя, ББМ, боєприпаси – все йшло в Сирію для підтримки тиранії, в тому числі і нові види озброєнь, які дуже хотілося випробувати Кремлю в реальних бойових умовах. І одним з таких зразків став танк Т-90.

Проте, дивує ось що. Росія другий рік воює в Сирії офіційно, а ось Т-90 в цю спекотну країну не відправляє у великій кількості. В основному, через поребрик на допомогу терористам “Хезболли” і найманцям з Ірану відправляються морально застарілі Т-62 і лише зрідка Т-72Б3.

Погодьтеся, дивно, адже коли хочеш швидше перемогти у війні, то використовуєш найкраще озброєння, однак у випадку з РФ все якось виходить навпаки. Але щоб зрозуміти причини такого підходу, має сенс дізнатися долю Т-90 в цій країні.

Так, відомо, що мінімум сім Т-90 було відправлено в сакральну Сирію для допомоги Асаду. Однак перша ж партія танків зустрілася з привітним прийомом ПТРК BGM-71 ТOW в районі Алеппо.

26 лютого 2016 року через BGM-71 ТOW-2 був підбитий перший Т-90. І хоча танк не був повністю знищений, його вивід з бою модифікацією ПТРК, поставленою на озброєння ще в 1983 році, викликав безліч суперечок. Особливо йшлося про ефективність комплексу електронно-оптичного активного захисту від протитанкових керованих ракет з напівавтоматичною командною системою наведення “Штора”, яка у випадку з ТOW-2 або не спрацювала, або була відключена. Що краще вибрати – визнання неефективності активного захисту чи бездарність екіпажу?

Як би там не було, а репутація “невбиваного” танка була зіпсована, не дивлячись на спроби кремлівської пропаганди з цього, так би мовити, інциденту зробити цукерку.

Але не минуло й півроку, а вже в червні черговий Т-90А потрапляє в ще гіршу халепу, а саме – виявляється захопленим бойовиками “Харакат Нуреддін аз-Зінкі”.

У січні 2017 районі Ханассера на південний схід від Алеппо терористами “ІДІЛ” був підбитий ще один Т-90. А у вересні на півночі провінції Хама був знищений пострілом з Т-72 той самий Т-90, якого захопили в червні 2016- го.

Таким чином, з офіційно переданих сирійцям семи танків Т-90 втрачено було три? Ні більше. Тому як в кінці жовтня “ІДІЛ” захопило ще один Т-90. А також були заяви про захоплення ще одного танка в ході наступу сирійських підрозділів на “ІДІЛ”.

Висновки? А висновки прості. Досить дорогий Т-90 виявив себе в боях проти супротивника, що не має на озброєнні рівноцінної техніки, а куди більш старі версії танків, Т-55 і Т-62, а також ПТРК 80-х років не найкращим чином. Він не став локомотивом наземної операції і виявив досить скромний ККД.

Ось і стає зрозумілим, чому в Сирію на експресі перевозяться стариганчки Т-62 і лише зрідка Т-72, а в самій Росії роблять ставку не стільки на створення Т-90 для своїх військ, скільки на модернізацію танків до рівня Т-72Б3.

Рейтинги не суттєво: "Якщо не буде телемарафону, то виникне медіахаос", - радник Єрмака Лещенко вимагає СБУ розібратись з критиками медіапроекту ОП

вівторок, 30 квітень 2024, 0:52

Скандальний діяч запевняє, що всі хто критикує інформаційну політику його з Єрмаком медійного дітища - або запроданці, або корисні ідіоти Кремля. Радник глави Офісу Президента Сергій Лещенко, екс-нардеп та ситуативний залізничник запевняє, що без телем...

Бронетехніка та боєприпаси: Німеччина передала нову партію військової допомоги ЗСУ

вівторок, 30 квітень 2024, 0:15

Німеччина відзвітувала щодо нового пакета військової допомоги для України, до якого увійшли додаткові засоби протиповітряної оборони, снаряди й бронетехніка. Про це повідомляється на офіційному сайті німецького уряду в понеділок, 29 квітня. До списку у...