Хіти тижня. Підступний контракт: Посол України в США просить переглянути купівлю "гелікоптерів Авакова"

​На думку дуже авторитетного в Україні та закордоном дипломата, міністр внутрішніх справ дуже невдало вліз у зовнішньополітичну царини, загрожуючи зіпсувати всім нам відносини з провідним союзником. Президент та Міноборони підтримують таку думку.

Посол України у Сполучених штатах Америки Валерій Чалий висловив здивування масштабною закупівлею гелікоптерів у Франції, яку планує здійснити МВС. Про це він заявив у спілкуванні з журналістами на полях наради послів, зазначають Патріоти України.

За словами посла, видається дивною ситуація, коли Україна безкоштовно отримує у США зброю, в тому числі комплекси "Джавелін".

"Не хочу, щоб це сприймали як те, що я опікуюся лише США... Але коли держава має на меті переозброєння і має обмежені кошти, то маємо розставляти пріоритети", - сказав дипломат.

Чалий зауважив, що у США "виникають питання, чому йдеться лише про неповоротну допомогу Україні". "Ті, країни які надають нам максимум, повинні мати пріоритет. А в Генштабі підтвердили, що 98% допомоги, яка надходить, нам надає саме США", - наголосив він.

"Такі обсяги коштів, які ми витрачаємо на гелікоптери, я пропоную витратити на США", - пояснив Чалий. Він підкреслив, що вже піднімав це питання у діалозі з президентом та керівництвом Генштабу і отримав їх підтримку.

Нагадаємо, 29 травня в Парижі була підписана міжурядова угода про закупівлю Україною 55 вертольотів Airbus Helicopters.

Угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється в близько 555 млн євро. Поставка перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma Україні запланована на 2018 рік.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи поставить в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. Вони будуть виконувати завдання для Державної служби із надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції України.

У МВС заявили, що контракт з Airbus дозволить "не залежати від Росії". В той же час у міністерстві не оприлюднюють умови договору, посилаючись на те, що для цього потрібен дозвіл французької сторони.

Можливий мокрий сніг: Діденко попередила про погіршення погоди в Україні і розповіла, де буде найхолодніше

четвер, 18 квітень 2024, 16:30

Дощовий циклон та атмосферні фронти почнуть зсуватися з території України у п'ятницю, 19 квітня. Втім у західних та північних областях все ще можливі опади. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За прогнозами Діденк...

Зеленський заявив, що в квітні промисловість вперше виробить одразу 10 САУ "Богдана"

четвер, 18 квітень 2024, 15:56

У квітні українська промисловість уперше видасть десять самохідних артилерійських установок (САУ) "Богдана". У наступних місяцях очікується ще більша кількість, передають Патріоти України. з посиланням на Telegram-канал президента України Володимира Зе...