Хіти тижня. Привид Чуркіна прийшов за наступником: "Представника Росії в Радбезі ООН аж трясти почало" - Клімкін про візит до Нью-Йорка

На представників агресора будь-яка згадка про Будапештський меморандум діє як на дідька ладан.

Павло Клімкін під час засідання Радбезу ООН. Ілюстрація:УНІАН

Глава МЗС України Павло Клімкін на засіданні Радбезу ООН звинуватив Росію в порушенні Будапештського меморандуму. Про це повідомляє представництво України в ООН, зазначають Патріоти України.

За словами Клімкіна, 23 роки тому Україна добровільно відмовилася від ядерного арсеналу в обмін на гарантії безпеки - три ядерні держави взяли на себе зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України".

"Сторони, які підписали Меморандум, також зобов'язалися "утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України і що жодна з їх зброї ніколи не буде використана проти України", - нагадав дипломат.

Однак в результаті Україна зіткнулася із зовнішньою агресією з боку Росії.

"Моя країна була "винагороджена" порушенням її кордонів у відвертому прояві нехтування нормами і принципами міжнародного права, Статуту Організації Об'єднаних Націй, Гельсінським заключним актом і низкою угод, в тому числі Будапештським меморандумом. Яке послання відправили ці дії іншим неядерним державам? Для нас повідомлення досить зрозуміле: зобов'язання Росії нічого не значать. Вони вартують менше, ніж вартість чорнила, використаного для його підписання", - заявив Клімкін.

За його словами, через анексію Криму українські компетентні органи не можуть контролювати стан ядерного арсеналу на півострові, а там знаходяться два сховища і понад 1,2 тис. радіонуклідних джерел, а також низькозбагачений урановий дослідний реактор в Севастополі.

За словами постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, при згадці Клімкіним про Будапештський меморандум "російського представника аж трясти почало".

"Як і обіцяли - багато цікавого під час візиту міністра Клімкіна в Нью-Йорк: як тільки він згадав у виступі в Раді Безпеки про Будапештський меморандум, російського представника аж трясти почало. Їм цей Меморандум як дідькові ладан!" - написав він на своїй сторінці в Twitter.

"Скоріш за все, це буде в районі...": Екскомандир полку "Азов" оцінив підготовку росіян до нового наступу

понеділок, 6 травень 2024, 14:30

Російські війська готуються до нових наступальних дій. Зокрема, окупанти перекидають сили до Луганської і Донецької областей. Про це розповів заступник командира 3-ї штурмової бригади, екскомандир полку "Азов", майор ЗСУ Максим Жорін в ефірі проєкту "Н...

"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": Брайза "розніс" позицію Білого дому щодо ударів по російських НПЗ

понеділок, 6 травень 2024, 13:59

Колишній радник держсекретаря США Метью Брайза висловив різку критику на адресу Білого дому через їхнє прохання до України утриматися від ударів по нафтопереробних заводах на території Росії Про це він розповів у інтерв’ю для програми "Студія Захід" на...