Хіти тижня. "Путін має план "Б" стосовно України", - історик

Президент Росії Володимир Путін зазнав поразки в спробах утримати Україну від курсу на Захід, але зараз Кремль пустив у хід свій запасний план.

Ярослав Грицак

Таку думку висловив український історик і публіцист Ярослав Грицак в інтерв'ю сайту "Обозревателю", передають Патріоти України.

"Путін програв перший тур у війні з Україною. Але він не збирається здаватися. Його розрахунок полягає у тому, щоб послабити Україну, знизити рейтинги довіри до української влади, роздрібнити суспільство - щоб поховати шанси на нову, реформовану Україну. Поки цей план працює. Однак війна триває, і на цьому турі вона не скінчиться. Ця війна надовго, і головне виграти не всі битви, головне - виграти війну", - зазначив він.

Як зазначив Грицак, після подій Майдану і початку російської агресії вдалася головна задача - зберегти Україну і утримати орієнтацію на Захід.

"У 2013 році і в 2014-му і те й інше було під загрозою. Янукович не підписав угоду про Асоціацію, що спровокувало Євромайдан, а вже після його перемоги над Україною висіла загроза "російської весни". Обидві були частиною плану Кремля. Путін вважав, що курс України на Європу становить загрозу стратегічним інтересам Росії, і якщо Україна таки зважиться йти на Захід, то повинна бути за це покарана розділом по лінії "Харків - Одеса". Тоді під контролем Росії було б індустріальне серце України і все чорноморське узбережжя", - наголосив він.

Однак, за словами історика, цей план провалився.

"І це безсумнівно заслуга України та українців. Очевидно, була і втрата Криму і Донбасу, триває війна - і ці рани будуть довго кровоточити. Але за великим рахунком, Путін Україну програв", - підсумував Грицак.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...