Хіти тижня. "Питання про те, кому належить Крим, Севастополь, Донбас є безглуздим": Експерт нагадав Путіну про важливий підпис та міжнародне право

Принцип незмінності кордонів був покладений в основу ООН в якості провідного принципу.

Андрій Ілларіонов. Фото:Главком

Півострів Крим, місто Севастополь та східний Донбас належать Україні, оскільки немає жодного міжнародно-правового документа, який би стверджував що-небудь інше; про непорушність кордонів України йдеться і в Договорі про дружбу і співробітництво між Україною і Росією, який діє до цього дня. Таку заяву Обозревателю зробив старший науковий співробітник Cato Institute's Center for Global Liberty and Prosperity Андрій Ілларіонов, передають Патріоти України.

Відповідаючи на питання, кому належить півострів Крим, він підкреслив, що його позиція з цього питання "є незмінною з того моменту, коли почалася кампанія по захопленню, окупації і анексії Криму".

Експерт нагадав про "головний принцип, за яким визначається належність тієї чи іншої території до тієї чи іншої держави, сформульована після Другої світової війни". "За підсумками цього безмірного кровопролиття, а також за підсумками кровопролиття Першої світової війни видатні уми людства сформулювали абсолютно консенсусну однозначну позицію: кордони в Європі, а також в іншому світі, повинні бути незмінними", - сказав він.

Ілларіонов також нагадав про те, що принцип незмінності кордонів був покладений в основу ООН "в якості провідного принципу".

"Це не означає, що взагалі кордони держав не можуть бути змінені. Але умови, при яких така зміна можлива - це взаємна згода держав, між якими існують суперечки, дискусії, взаємні претензії", - підкреслив він.

Експерт назвав лише деякі з безлічі міжнародних документів, в яких було зафіксовано принцип незмінності кордонів. Крім Статуту ООН, він пролунав в "заключному акті за підсумками наради з безпеки і співробітництва в Європі в Гельсінкі 1975 року, який заявляє про незмінність кордонів в Європі, в документі про формування Співдружності Незалежних Держав (СНД) 1991 року, який стосується кордонів між колишніми радянськими республіками, що отримали незалежність, в Будапештському меморандумі 1994 року про передачу Україні своєї ядерної зброї, з приводу якого Російська Федерація окремо і спеціально підтвердила непорушність російсько-українського державного кордону".

"Цей принцип підтверджений також у великому російсько-українському договорі від 1997 року в усіх міжнародних відносинах між Росією і Україною, що діють з 1991 року", - сказав експерт.

У цьому контексті Ілларіонов підкреслив: "Не дивлячись на те, що було зроблено в 2014 році російською владою з приводу анексії Криму, російська влада не стала розривати російсько-український договір, тобто він продовжує діяти. Кілька тижнів тому Пєсков, прес-секретар Путіна, в черговий раз сказав, що договір продовжує діяти, його юридична цінність зберігається".

"У цьому договорі чорним по білому сказано, що Росія повністю поважає російсько-український міжнародну кордон і в жодній мірі не збирається його порушувати", - нагадав він.

Експерт звернув увагу на той факт, що підписантом усіх перерахованих міжнародних і двосторонніх документів "в тому числі є Російська Федерація, в тому числі і нинішня влада Російської Федерації, в тому числі і нинішній російський президент", які закріпили підписом, що "півострів Крим, і місто Севастополь, і Донбас, включаючи міста Луганськ, Донецьк та інші є невід'ємною і незаперечною частиною України".

"Тому питання про те, кому належить Крим, Севастополь, Донбас є навіть безглуздим, тому що в даний час немає жодного міжнародно-правового документа, який би стверджував що-небудь інше, крім того, що ці території належать Україні, включаючи і нинішню російську владу", - резюмував експерт.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...