Хіти тижня. Росія зібралася втягнути Білорусь і держави з блоку ОДКБ у конфлікт, пов'язаний з нападом на Україну - експерт

Метою військових маневрів Кремля в Білорусі може бути створення проросійської коаліції для планованої "миротворчої" операції в Україні.

Російсько-білоруські навчання "Захід-2017" мають розпочатися у вересні. Ілюстрація:Цензор.НЕТ

Росія намагається перекласти на Білорусь та інші країни Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) відповідальність за ймовірний регіональний військовий конфлікт, який буде закамуфльовано під миротворчу місію в Україні. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода сказав голова українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, передають Патріоти України.

"Відбувається системне і цілеспрямоване залучення Білорусі і держав, які увійшли в ОДКБ, у ситуацію, коли вони знаходяться у зоні ризику. Цей ризик пов'язаний із можливістю бути втягнутими в регіональний конфлікт і, передусім, щоб атакувати Україну. Білорусь просто використовується, як і всі із цих держав, на тлі наявності в них внутрішніх проблем", – зазначив Бадрак.

"Безумовно, дії Кремля слід розглядати як потенційні можливості використання Республіки Білорусь для того, щоб зайти з так званою миротворчою місією в Україну", – продовжив він.

Загальновійськова армія РФ фактично стоїть на білорусько-українському кордоні, розгорнуто чотири додаткові мотострілкові дивізії; ці сили буде приведено в повну готовність під час навчань "Запад-2017", зазначив експерт.

Він нагадав, що в серпні 2016 року на навчаннях "Нерушимое братство" війська ОДКБ відпрацьовували проведення операції з підтримання миру в умовній країні, що не входить в організацію, під якою малася на увазі Україна.

"Такий спосіб атаки, на мій погляд, є найбільш небезпечним, тому що так Росія вирішує питання автоматичного створення певної проросійської коаліції. І тоді вже буде важко казати про особисту злочинну відповідальність Путіна і його оточення, про те, що Кремль підірвав міжнародну безпеку у світі. Ситуація потребуватиме вже розмови про те, що сформувалася ціла когорта країн, які є на одному боці з Росією", – підкреслив Бадрак.

До ОДКБ, крім Росії, входять Вірменія, Таджикистан, Білорусь, Казахстан і Киргизстан.

Навчання "Запад-2017" мають пройти з 14 до 20 вересня. Російські військовослужбовці почали прибувати в Білорусь 24 липня.

30 червня міністр оборони Степан Полторак на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом сказав, що проведення навчань "Запад-2017" на кордоні з Україною є загрозою для української держави.

Командувач сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес зазначав, що російсько-білоруські навчання "Запад-2017" можуть стати "троянським конем".

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...