Хіти тижня. Щоб не забувались: Константинопольський патріархат простимулював Філарета та Макарія для об'єднання в УППЦ

Тільки єдина помісна православна церква завершить легітимізацію посад важкодоговірних князів української церкви.

Архієпископ Тельміський Іов. Фото: ВВС.

Вселенський патріархат, скасувавши анафему предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ Філарета і Макарія, не визнавав канонічними церкви, які вони очолювали. Про це в інтерв'ю заявив архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков архієпископ Тельміський Іов, передають Патріоти України.

За його словами, щоб Макарій і Філарет могли увійти в нову автокефальну церкву, їм необхідно було "дати канонічний статус". У той же час архієпископ підкреслює, що це не означає легітимізацію розколу або визнання невизнаних церков.
"Це не означає, що їх визнали як предстоятелів їх церков, тому що це було б дуже нелогічно, це б означало, що ми визнали дві паралельні церковні структури паралельно ще з третьою канонічною структурою, якою був би Московський патріархат... Ці єпископи відновлені як архієреї в лоні Вселенської церкви і тепер ми чекаємо наступний крок, коли всі ці архієреї об'єднаються в нову структуру, Православної церкви в Україні, якій буде дано томос про автокефалію", - пояснив Іов.
За словами представника Константинополя, архієреями Вселенської церкви з 11 жовтня вважаються всі єпископи, які до сих пір належали до невизнаних церков. Однак ніякі нові висвячення або перехрещення не потрібні, зазначає Іов. "Згідно з канонами Вселенських соборів, якщо людина була хрещена в ім'я Отця, Сина і Святого Духа в схизмі або в єресі, її хрещення визнається, коли ця людина повертається в лоно церкви", - сказав він.

Іов також заявив, що з канонічної точки зору в Україні більше не існує Української православної церкви Московського патріархату. За його словами, в той момент, коли був скасований акт 1686 року про передачу Київської митрополії під адміністрацію Російської церкви, фактично всі єпископи, в тому числі і Московського патріархату, стали архієреями Вселенської церкви.

Джерело: ВВС Україна

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...