Хіти тижня. "США закручують Росії економічні гайки. Москва вдарить у відповідь": У Stratfor озвучили "небезпечний" прогноз

Американське Міністерство фінансів застосувало санкції проти семи олігархів, 12 компаній, що належать олігархам, 17 високопоставлених чиновників, однієї оборонної держкомпанії і одного банку.

Особи, які опинилися під санкціями – вони, як вірять в США, мали вигоду або зробили внесок у діяльність Росії за кордоном, зокрема в її участь у зовнішніх конфліктах – втратять доступ до своїх активів у США з червня. Також вони будуть позбавлені можливості їздити в Штати і вести бізнес з американськими громадянами. Однак російська економіка в цілому не зазнає великого тиску – принаймні, прямо зараз. Крім того, Кремль може спробувати помститися США та загострити війну на Донбасі Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа", передають Патріоти України.

В Москви був час пристосуватися до економічних обмежень за чотири роки з того часу, як Євросоюз і США вперше ввели санкції. Хоча останнє повідомлення про санкції призвело до падіння курсу рубля до найнижчого з грудня 2016 року рівня і зниження індексу торгової системи в Росії на 13%, обидва показники відновилися протягом декількох днів.

Російська економіка стабілізується після багатьох років рецесії, а Фонд національного добробуту країни на 1 квітня становив 65,9 млрд доларів. Міністр фінансів РФ Антон Силуанов навіть сказав, що цей рік Кремль може закінчити з бюджетним профіцитом, в залежності від доходів з енергетики. Основний тягар нових економічних обмежень доведеться нести тим, хто опинився у списку санкцій, але це не означає, що Кремль не відповість.

Під тиском

У найбільш несприятливому становищі опинилася алюмінієва компанія "Русал", власник якої олігарх Олег Дерипаска колись був найбагатшою людиною Росії, а зараз став головною мішенню додаткових санкцій. Акції "Русала", який у минулому році продукував 5,7% світового алюмінію, впали більш ніж на 50% з моменту оголошення санкцій, а акції головного холдингу EN+ Дерипаски – більш ніж на 25%. Враховуючи, що на частку Штатів припадає значна частина бізнесу "Русала" (1,4 млрд доларів в 2017 році), нові санкції, ймовірно, вдарять по компанії сильніше, ніж по інших фігурантах санкційного списку. Щоб компенсувати втрачений прибуток, "Русал" буде розробляти плани з переспрямування більшої частини свого продукту клієнтам в Азії та на Близькому Сході. Однак маржа при експорті на ці ринки, ймовірно, буде нижчою, ніж якби продукція експортувалася в США.

Ще більше ускладнює проблеми "Русала" той факт, що, згідно із законом, іноземні компанії можуть опинитися під санкціями за сприяння великим угодам для російських компаній з санкційного списку. Транснаціональна гірничо-металургійна компанія Rio Tinto вже оголосила акціонерам, що вона "переглядає" свої відносини з "Русалом", а трейдер Glencore почав скорочувати зв'язки з компанією Дерипаски. Інші компанії по всьому світу можуть також з обережністю поставитися до бізнесу з "Русалом" через останній санкційний режим.

У світлі цих подій російський уряд запропонував допомогти "Русалу", в якому працює понад 70 тисяч осіб. Силуанов оголосив, що Кремль може надати компанії короткострокову ліквідність, але держава не планує купувати частку в "Русалі" або створювати держфонд для покупки його алюмінію. Тим не менш допомога уряду, ймовірно, зробить Дерипаску – досі одного з найбільш незалежних російських олігархів, що має зв'язки із Заходом – підконтрольним Володимиру Путіну і його адміністрації.

Але наслідки обмежень проти "Русалу" будуть відчуватися і за межами Росії. Глобальні ціни на алюміній зросли на 14% після рішення США про санкції – найбільше тижневе зростання цін на товар за 30 років – і вони все ще ростуть. І оскільки американським клієнтам доведеться припинити купувати в "Русала" після набуття чинності санкцій, все більше з них звернуться за алюмінієм в Китай. Країна, найбільший в світі виробник металу, є найбільш логічною заміною для "Русала" на міжнародному ринку, незважаючи на більш високі мита, що адміністрація США нещодавно наклала на імпорт алюмінію. Оскільки інші країни стикаються з ризиком вторинних санкцій з боку Штатів, вони теж будуть шукати інших постачальників алюмінію, в результаті чого глобальні алюмінієві торговельні потоки змінять напрямок.

Москва вдарить у відповідь

Тим часом Росія буде зважувати свої можливості для відповіді на нові санкції США. Так, до Держдуми внесли законопроект про заборону імпорту товарів американського виробництва, в тому числі сільськогосподарської продукції, програмного забезпечення, медикаментів, алкоголю і тютюну (що, на думку багатьох, вдарить передусім по населенню самої РФ, - ред.). Також запропонували законодавчо заборонити участь США в російських приватизаційних угодах і припинити продаж титану американському виробнику літаків Boeing Co.

І контрсанкції можуть бути лише початком. У цьому місяці напруженість між Москвою та Вашингтоном посилилася у зв'язку з війною в Сирії. У той же час загострився конфлікт на Сході України. Оскільки США посилюють санкції проти Росії, Москва може піти на асиметричну відповідь у цих конфліктах, створивши політичні наслідки і наслідки для безпеки, чого Вашингтон, ймовірно, зовсім не мав на увазі, поглиблюючи економічну ізоляцію Росії від Заходу.

Опублікував: Олег Устименко

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...