Хіти тижня. "Цей закон змінить ситуацію кардинально": Арестович заявив про зрушення в питанні Донбасу

Визнання Росії країною-агресором дає всі підстави вимагати введення миротворчої місії в Україну.

Олексій Арестович. Фото: Антикор.

Ухвалення законопроекту про деокупацію Донбасу і визнання Росії країною-агресором призведе до "абсолютно нової ситуації" у відносинах в трикутнику Україна-Росія-Захід; зокрема, Мінські угоди втратять сенс, а міжнародне співтовариство буде по-справжньому втягнуто в процес вирішення конфлікту. Таку думку "Обозревателю" висловив військовий аналітик Олексій Арестович, передають Патріоти України.

"Коли Верховна Рада проголосує закон про деокупацію і прямо назве Росію агресором, настане зовсім нова ситуація в міжнародних відносинах. Це скасує всі Мінські угоди, тому що Росія в них - посередник, а тепер вона стає окупантом", - заявив він.

Як пояснив Арестович, визнання Росії окупантом "не вимагає доказів, це автоматично визнають всі". "Це як з визнанням батьківства: жінка заявляє, що чоловік - батько дитини, а він повинен доводити, що це не так. Якщо Росія захоче довести, що вона не окупант, їй доведеться дуже довго над цим працювати", - зауважив аналітик.

Таким чином, "цей закон змінює все, він змінює ситуацію крутіше, ніж це роблять США", - підкреслив він. За прогнозами Арестовича, "якщо ми визнаємо Росію окупантом, то міжнародне співтовариство ахне і почне дуже повільно розвертатися в бік цієї нової політичної реальності. Розвертатися буде приблизно півроку, не менш - як раз до виборів в Росії. Вони створять аналітичні штаби, вони будуть з кимось розмовляти, з кимось зустрічатися, щось обговорювати, а потім вони будуть змушені прийняти цю реальність. В іншому випадку, не визнаючи цього, вони будуть трощити всю систему міжнародного права".

У цьому контексті він зауважив: "Якщо вони її зруйнують, то це буде дуже цікава ситуація, оскільки дуже багато в світі скажуть: "Ура! Значить, нам так теж можна". А якщо визнають, то які вже там Мінські угоди? Треба укладати нові угоди і накладати нові санкції".

Аналітик також звернув увагу на той факт, що визнання Росії країною-агресором дає всі підстави вимагати введення миротворчої місії в Україну. "Треба сказати, що є окупація, окупант не хоче виходити, військовим шляхом ми це питання вирішити не можемо, і просимо ввести миротворчий контингент".

"Не знаю, чи дадуть нам миротворців. Але, принаймні, це наша вдала стратегія щодо втягування міжнародної спільноти. Вони думають, що зможуть відсидітися у своїх брюселях, що їм не треба буде ставити своїх солдатів на кордоні між нами і росіянами. Але це вже зовсім інша розмова. Вони швидше захочуть вирішити наш конфлікт", - переконаний Арестович.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...