Хіти тижня. Церква-Мати вказала на місце зарозумілій Москві: У Вселенському патріархаті запропонували РПЦ подумати над тим, що вона може втратити свою автокефалію

Вселенський патріархат устами одно зі своїх речників досить прямо нагадав про права Церкви-матері. Більш м'який, попередній натяк про відсутність константинопольського Томосу у зарозумілої онуки-Москви у недонаддержаві вочевидь належно не сприйняли.

Архієпископ Тельміський Іов. Фото: ВВС.

Не встигли у Москві та Києві перевести дух від заяви високопосадовця Константинопольського патріархату про неможливість подальшого існування екзархату РПЦ в Україні, як послідувала нова, ще більш загрозлива заява потенційним розкольникам.

Вселенський патріархат може скасувати автокефальний статус Російської православної церкви, якщо вважатиме за потрібне. Про таку думку «деяких каноністів» розповів в інтерв'ю архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков архієпископ Тельміський Іов, передають Патріоти України.

Він ще раз зазначив, що саме Вселенський патріархат «юридично» має право проголошувати автокефалію. Будь-яка церква, яка отримує автокефальний статус, визнає «першість Константинополя» і зобов'язується «звертатися до нього за порадою кожен раз, коли у них виникає якесь питання світового рівня», пояснив архієпископ.
Те ж саме, за його словами, стосується РПЦ. «Патріарший статус їй (російській церкві, - ред.) було дано в XVI столітті Вселенським патріархом Єремією ІІ, і в цьому документі чітко записано, що московському архієрею дається право називати себе патріархом при тому, що він повинен визнавати Константинопольського патріарха як свого главу» , - стверджує представник Константинополя.
Тому, на його думку, якщо сьогодні РПЦ не згодна з цим, вона повинна відмовитися від власної автокефалії. Також Іов натякнув, що, можливо, Вселенський патріархат має право в односторонньому порядку скасувати автокефальний статус РПЦ.
«Деякі каноністи вважають, що, оскільки ці нові патріархати, нові автокефалії були створені Вселенським патріархатом, то в певний момент, якщо Вселенський патріархат визнає це за потрібне, він може і скасувати цей статус», - сказав Іов.

На питання, чи означає це, що Константинополь «може просто скасувати Російську церкву», він відповів: «Ми сподіваємося, що Православна церква Росії прийде до розуму і повернеться в єднання з Вселенським престолом, бо Вселенський престол не бажає рвати з нею відносин. Але якщо така ситуація буде тривати довгий час, звичайно, Вселенський престол буде змушений приймати певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви».

Джерело: ВВС

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...

У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...