Хіти тижня. У західного сусіда теж не все так унітарно: Польщу налякав референдум у Каталонії, тепер чекають на "шльонський бунт"

Під час національного перепису населення у 2002 році 173 тисячі громадян Польщі у графі «національність» вписали «сілезець».

Деякі поляки вважають себе "сілезцями". Фото: 112 Україна.

Міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Блащак заявив, що референдум щодо незалежності Каталонії є застереженням для Польщі. Зокрема, глава польського МВС впевнений, що незважаючи на різницю між Польщею та Іспанією, необхідно звернути увагу на причинно-наслідкові звязки. Новину передають Патріоти України.

"Ми маємо справу з наслідками політики з боку влади Каталонії, заснованої на поділі і сепаратизмі, а з боку Мадрида - політики дозволу. Це також застереження для Польщі, де існує рух, в назві якого є слово „автономія”. Це „Рух за автономію Сілезії", - цитує "Польське Радіо" слова чиновника.

За інформацією Радіо Свободи, під час національного перепису населення у 2002 році 173 тисячі громадян Польщі у графі «національність» вписали «сілезець». При цьому багато сілезців впевнені у недоцільності й навіть шкідливості автономії. Жителі регіону, які занепокоєні розвитком ситуації, заснували рух із назвою – «Польська Сілезія».

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...