Хіти тижня. Україна хоче отримати від США рівно 1240 Джавелін: Порошенко знайшов формулу актуалізувати Будапештський меморандум

Від західних союзників Збройним Силам України потрібні 1240 американських протитанкових комплексів FGM-148 Джавелін для ефективної протидії збройної агресії РФ в Донбасі.

Петро Порошенко

Про це президент Петро Порошенко заявив в інтерв'ю американському виданню The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

"Нам потрібно тільки 1240 ракетних комплексів Javelin, і це буде цілком справедливо (якщо їх поставлять ВСУ)", - сказав він.

Настільки точна цифра, озвучена главою держави, зовсім не випадкова, йдеться в матеріалі. Саме від такої кількості ядерних боєголовок Україна позбулася, підписавши в 1994 році Будапештський меморандуму.

"Україна добровільно відмовилася від свого ядерного арсеналу, і в обмін Сполучені Штати і Британія ... дали гарантії нашого суверенітету і територіальної цілісності", - нагадав союзникам Порошенко.

За словами президента, Україна "не вимагає", щоб англійські, американські чи французькі солдати "билися за нас" в Донбасі. "Ми робимо це самостійно і платимо найбільшу ціну - життя наших бійців. Нам просто потрібна солідарність", - додав він.

Порошенко знову підняв питання колективної безпеки, заявивши, що в тому випадку, якщо світова спільнота не зупинить агресивну Росію, "це буде означати, що глобальної безпеки не існує".

"У будь-який час будь-який літак або підводний човен може завдати ракетного удару, в тому числі по США", - уточнив він.

На початку липня посол України в США Валерій Чалий припустив, що, в разі початку широкомасштабного наступу з боку РФ і підтримуваних нею бойовиків Донбасу, Київ може оперативно отримати необхідні обсяги зброї.

FGM-148 Javelin - американський переносний протитанковий ракетний комплекс. Призначений для знищення бронетехніки, захищених об'єктів (бункер, ДОТ, ДЗОТ), вертольотів і БПЛА. Має можливість наведення ракети в складних метеоумовах, при підвищеній задимленості і в темний час доби. Сконструйований за системою "навів-вистрілив-і-забув".

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...

Ще царський пароплав відігравав неабияку роль у підтримці боєздатност ЧФ: Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes

середа, 24 квітень 2024, 4:42

Це був найстаріший діючий військовий корабель у світі, що виконує завдання на передовій лінії. Як пише Forbes, поки незрозуміло, наскільки серйозні пошкодження, але навіть помірна шкода може вивести судно з ладу на місяці або роки. "Це особливо поганий...