Хіти тижня. Україна "знищила жіночий монастир": На росТБ показали сюжет про "злих бандерівців-розкольників" (відео)

Пропагандисти Кремля показали вщент знищений Донський Свято-Іверський жіночий монастир, на території якого були розташовані позиції найманців "ДНР".

Зруйнований монастир поблизу ДАПу. Фото: скріншот з відео.

Державний канал «Россия-24» показав у своєму сюжеті понівечений монастир поблизу Донецького аеропорту. Там розташовувались позиції бойовиків – на той момент він був бойовою позицією формувань, що штурмували Донецький аеропорт, передають Патріоти України.

3 січня 2019 року федеральний канал «Россия-24» випустив спецрепортаж із окупованої території Донецької області, в якому критикують автокефалію Православної церкви України та називають її черговим «розколом». Сюжет присвячено церквам УПЦ (Московського патріархату) на непідконтрольній Києву території. Серед інших, там показаний Донський Свято-Іверський жіночий монастир, вщент знищений війною. Він стоїть впритул до Донецького аеропорту.

Ось де розташований храм – на півночі злітна смуга ДАПу:

Російського журналіста Олександра Лук'янова водить територією настоятелька монастиря ігуменя Михаїла. «В цьому будиночку ми жили, тут у нас була сестринська, кухня, тут бібліотека і пічечка», – розповідає настоятелька, вказуючи на понівечену споруду. Тут майже зруйновано і церкву, і житловий корпус. Далі ігуменя розповідає, як під час обстрілів монахині збиралися у храмі та читали акафист, що їх і врятувало. «Тут у нас були городи, ми самі себе забезпечували, все росло», – каже жінка.

«Серед інших, тут можна почути особливу молитву про мир і припинення міжусобної боротьби в Україні», – коментує журналіст відновлення богослужінь у напівзруйнованому храмі. Між монастирем і злітною смугою аеропорту розташований цвинтар. «Артилерійські снаряди, які прилетіли з того боку лінії зіткнення, тут навіть мертвим не дають спокою», – каже автор, показуючи поламані хрести на могилах.

Сюжет сповнений відео палаючих будівель, церковної бані у вогні, диму над кладовищем, а попереду – видніється Донецький аеропорт і його метеовежа.

А ось що показували бойовики російських гібридних сил про це місце у 2014-15 роках.

Російські та сепаратистські ресурси демонстрували, що на території храму розташовані позиції бойовиків. «Оставлять святыню воины Донбасса не намерены», – мовиться в одному з таких сюжетів на російському каналі «Звезда». У ньому бойовик говорить, що «матушка добро дала, сказала захищайте, все, як можете».

В іншому репортажі бойовик, що називається членом угруповання «Спарта», каже, що це угруповання займає позиції у храмі з листопада 2014 року, а раніше там розташовувались угруповання «Моторола» і «Гіві». Він також каже, що говорив з матушкою, яка «плаче, що все руйнують».



Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...