Хіти тижня. Український сценарій: За підтримки РФ на Балканах може статися анексія, - Wall Street Journal

Крихкий мир у регіоні підтримувала надія на членство в ЄС, але тепер вона згасає.

Акція протесту перед будинком представництва ЄС в Скоп'є. Фото: Reuters.

Нещодавно на закритій зустрічі одного німецького чиновника запитали, яка проблема у Європі його турбує найбільше. І він, довго не роздумуючи, відповів: Західні Балкани, де назріває нова криза на тлі того, як Туреччина і Росія підкидають дров у вогонь конфліктів. Про це пише професор Бард-коледжу Уолтер Рассел Мід, передають Патріоти України, посилаючись на Wall Street Journal.

"За найгіршого сценарію Росія і Туреччина підтримають країни, які забезпечують їм вплив на Балканах - Сербію та Албанію - в їхніх спробах перекроїти кордони регіону. Сербський уряд за підтримки Росії може анексувати значну частину Боснії та Герцеговини, населену етнічними сербами. За підтримки Туреччини такий маневр може провести й Албанія, і не тільки в Косово, а й у Македонії, де значна частина албанської меншини прагне приєднати частини сусідньої країни до етнічної батьківщини", - пише експерт.

Він зазначає, що фактором стримування до цього часу була перспектива вступу до ЄС таких країн як Сербія, Македонія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина, Косово. Кожна з цих балканських країн хотіла б стати частиною європейського проекту замість зближення з Москвою. Але їхні сподівання на членство в найближчому майбутньому згасають.

Країни ЄС, яких скоро стане не 28, а 27, не дуже хочуть приймати нових тривожних членів, які, очевидно, будуть вимагати ще й значної фінансової підтримки. Європейці вважають, що перешкодити деструктивним зусиллям Росії можуть США. Посилення їхніх сил у Косово й активна дипломатія в балканському регіоні можуть зберегти мир.

Однак Білий дім сьогодні скептично ставиться до своєї ролі в міжнародній політиці. Старі аргументи, такі як солідарність НАТО, захист цінностей і свободи, а також агресія Росії, вже не переконують Вашингтон. Президент Дональд Трамп мислить категоріями угод. Ймовірно, Європі, а саме Берліну, доведеться подумати, як переконати нову адміністрацію втрутитися в проблему на Балканах.

Раніше в секретних звітах македонської контррозвідки йшлося, що Кремль за допомогою російських спецслужб й дипломатів, а також місцевих проросійських політиків, намагається перешкодити вступу Македонії та інших балканських країн до НАТО й створити на Балканах "пояс нейтральних країн".

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...