Хіти тижня. Відповідь на погрози Москви: У США анонсували створення зброї проти МБР (фото, відео)

Йдеться про подальше вдосконалення ракети SM-3 Block 2A, яка здатна боротися з міжконтинентальною, балістичною загрозою. Остання виходить не тільки від КНДР, Китаю і, ймовірно, Ірану - але і від Росії з її стратегічним ядерним активом.

Ілюстрація:aviationweek.com

Після серії північнокорейських запусків балістичних ракет президент Дональд Трамп в серпні поклявся, що його адміністрація збільшить фінансування протиракетної оборони (ПРО) на "мільярди доларів". Заяви глави держави не були порожнім звуком: Конгрес схвалив виділення додаткових $367 млн. на програми розвитку ПРО. Видання Aviation Week в матеріалі від 10 жовтня розповіло про те, на які цілі підуть ці кошти, передають Патріоти України з посиланням на Newsader.

Серед іншого, йдеться про подальше вдосконалення ракети SM-3 Block 2A, яка, за оцінками виробника, здатна боротися з міжконтинентальною, балістичною загрозою. Остання виходить не тільки від традиційних супротивників - КНДР, Китаю і, ймовірно, Ірану - але і від Росії з її стратегічним ядерним активом.

Керівництво РФ неодноразово використовувало ядерну риторику у відносинах із Заходом. У свою чергу американські чиновники неодноразово говорили, що Москва є єдиною країною, яка представляє для Америки екзистенціальну небезпеку.

Вбивця російських МБР

Згадані вище кошти в розмірі сотень мільйонів доларів підуть в першу чергу на ті інструменти, які базуються на концепції "блокування пуску" ("left-of-launch"). Вона має на увазі здатність системи ПРО знищувати ворожі снаряди ще до того, як вони будуть задіяні. В рамках цієї логіки міжконтинентальна балістична ракета знищується безпосередньо на землі (в шахті або мобільній установці), а не в повітрі після запуску. У широкому сенсі завдання полягає в тому, щоб принципово позбавити противника (будь то його ВМС, авіація або спецназ) можливості почати атаку.

Іншим напрямком згаданого вище фінансування стануть: 20 нових протиракет для Наземної системи ПРО на маршовій ділянці польоту (Ground-based Midcourse Defense, GMD) на Алясці; спеціальний радіолокатор; додаткові випробування перспективного перехоплювача SM-3 Block 2A - мабуть, головний пункт у цьому списку.

Останній є спільним продуктом американської компанії Raytheon і японських виробників. Йдеться про версію протиракети SM-3 з новим кінетичним перехоплювачем збільшених розмірів, новою сенсорною апаратурою, а також високими можливостями з розпізнавання та дискримінації помилкових цілей.

Вона призначена спеціально для знищення міжконтинентальних балістичних ракет, що стоять на озброєнні в тому числі таких країн, як Російська Федерація, Китай і КНДР. Дана модифікація має всі необхідні параметри для вирішення цього завдання: збільшений діаметр (53 сантиметри), а також швидкість, дальність і висоту, достатні для ураження МБР.

Центральним елементом SM-3 Block 2A є модифікована ударна боєголовка (Redesigned Kill Vehicle, RKV) з оптичним шукачем і кинематичним ударним наконечником, який вражає ціль в результаті потужного фізичного зіткнення, а не підриву. До 2022 року його планують ставити ще й на перехоплювачі GMD.

За заявою Raytheon, яка розробляє RKV спільно з Lockheed Martin і Boeing, спеціальні програмні установки цього елемента дозволять ракеті SM-3 Block 2A ліквідувати МБР в польоті.

"Ми розробляємо програмні алгоритми, які дозволять підвищити продуктивність механізму", - розповів Ронделл Вілсон, провідний інженер Raytheon в секторі авіаційної і протиракетної оборони, пояснюючи, що мова йде про програмну прошивку.

"Зміни виробляються безпосередньо в SM-3 Block 2A, так що тепер у нас є можливість знищення МБР", - оголосив він.

SM-3 Block 2A складе основу американської наземної системи "Іджіс Ашор" (Aegis Ashore), яка завершить розгортання в Польщі вже в наступному році. За даними Raytheon, аналогічні наземні установки можуть бути розміщені на Гаваях, а також на східних і західних узбережжях США в якості додаткового другого рівня протиракетного захисту.

У разі, якщо Конгрес погодиться виділити додаткові мільярди доларів на ПРО, то надмобільні модифікації SM-3 Block 2A і Block 1B (остання має меншу висоту польоту) будуть доведені до досконалості і зможуть розганятися до максимальної швидкості в найкоротший час, сказав Вілсон.

За його словами, виробник зможе переобладнати морську протиракету SM-3 Block 2A в її наземну версію, тобто зробити на її базі перехоплювач наземного базування Ground-Based Interceptors (GBI) і розмістити його в тому числі на тій же Алясці. Тим самим "буде максимізована вражаюча сила цих високопродуктивних GBI", додав інженер.

"Ми могли б зробити це хоч зараз", - висловив він упевненість.

Ракета SM-3 Block 2A в даний час все ще знаходиться на стадії випробувань, проте вже запущена в обмежене серійне виробництво.

Основним постачальником Raytheon є японська Mitsubishi Heavy Industries, яка створює для SM-3 Block 2A прискорювачі другого і третього ступеня, а також носовий конус.

Ракета пройшла вже два успішних тести, і в лютому вперше вразила балістичну мету, що імітувала МБР. Другий тест з перехоплення МБР, що відбувся в червні, виявився невдалим. Однак провал був пов'язаний з людським фактором, а не з похибками в механізмі перехоплювача: матрос есмінця переплутав кнопки, в результаті чого ракета самознищилася після запуску. "Ми знаємо, що проблема була не в перехоплювачі", - коментував Вілсон.

Слід зазначити, що через два дні після опублікування даного матеріалу в Aviation Week російське агентство ТАСС розмістило текст виступу представника Міноборони РФ, який заявив про те, що сучасна система протиракетної оборони США здатна перехоплювати російські балістичні ракети, незважаючи на запевнення в протилежному з боку Вашингтона. Розповідаючи про підготовку Америкою системи глобального роззброюючого удару по відношенню до РФ, він заявив, що до 2022 року США будуть мати більше 1000 протиракет, а в перспективі їх кількість перевищить число бойових блоків на міжконтинентальних ракетах Росії. Таким чином, мова йде про те, що США створять купол, який в перспективі зможе повністю нейтралізувати загрозу з боку Москви, яка стає все більш агресивною з моменту вторгнення в Грузію в 2008 році.

Успішне випробування SM-3 проти МБР

Раніше, 3 лютого, протиракета SM-3 Block IIA вперше успішно вразила ціль в космосі. Есмінець «Джон Пол Джонс», обладнаний системою «Іджіс», відстежив балістичну ракету за допомогою радара AN / SPY-1D (V) і запустив по ній протиракету, яка успішно перехопила в космічному просторі ціль, що фактично імітувала МБР, який стоїть на озброєнні РФ .

Мітч Стевісон, віце-президент компанії Raytheon, що виробляє ракети сімейства Standard Missile, оголосив тоді, що минуле випробування він назвав «найбільш наочним тестом» системи «Іджіс» з усіх, що він бачив за 20 років випробувань систем ПРО.

Зазначене випробування пройшло на тлі хвилі звинувачень, висловлених західними ЗМІ на адресу Росії, з приводу розробки "протисупутникової" зброї, здатної вражати цілі в космосі.

Тут слід зазначити, що саме перше випробування SM-3 в космосі було пов'язано якраз зі знищенням списаного супутника. В ході тесту, проведеного 21 лютого 2008 року, ракета SM-3, запущена з корабля ВМС США, через три хвилини після старту вразила на висоті 247 кілометрів аварійний розвідувальний супутниковий апарат USA 193, що рухається зі швидкістю 7 580 м / с, яку зазвичай розвиває російська МБР.

SM-6: ППО нового покоління

Однак Raytheon пропонує армії не тільки протибалістичні ракети. Вона виробляє також перехоплювачі SM-6 для протиповітряної оборони, покликаної боротися з загрозами в атмосфері. Йдеться про найдалекобійнішу систему ППО з наявних у США: протиракета вражає цілі, що летять на відстані до 240 км від ударного комплексу. Головним чином він встановлюється на есмінці з системою «Іджіс».

Дін Гер, директор відділу розробки наземної версії ракети SM, заявив, що SM-6 продемонструвала ефективність проти літаків, крилатих ракет і навіть кораблів.

"SM-3 і SM-6 володіють величезними можливостями. Так чому б не вивести їх на землю?"- сказав Гер.

За його словами, вони вже стали частиною наземної «Іджіс Ашор» і в майбутньому стануть невід'ємною частиною глобальної багаторівневої системи протиракетного захисту.

Зараз Raytheon виробляє різні версії SM-6, в тому числі M1120 HEMTT Load-Handling, яка використовується в новітньому комплексі THAAD від Lockheed Martin. Останній розгорнуть для захисту армії США і території Південної Кореї від північнокорейської ракетної загрози.

Ракета SM-6 володіє активною системою самонаведення (ДБН AIM-120) на кінцевому етапі польоту, яка вперше була успішно випробувана в червні 2008 року. Вона може оснащуватися кінетичною або осколковою бойовою частиною.

За рахунок активної головки самонаведення ракета стала повністю незалежною від радарів супроводу цілі на кораблі-носії, хоча все ще може використовувати і напівактивний режим наведення, в тому числі для ураження цілей з дуже малим ЕПР типу стелс-авіації.

У той же час вона набула здатність вражати цілі за радіогоризонтом, приховані від радара корабля-носія кривизною Землі або складками місцевості. Цього вдалося домогтися, встановивши на ракету SM-6 активну радіолокаційну голівку самонаведення, запозичену від УРВВ AIM-120 AMRAAM.

На маршовій ділянці SM-6 управляється інерційним автопілотом (з можливістю корекції курсу по командах з борта корабля-носія). На кінцевій ділянці польоту активує головку самонаведення і здійснює точне наведення на ціль.

Важливою відмінністю SM-6 від попередніх ракет є надзвичайно потужний розгінний прискорювач Mk 72, запозичений від протиракети SM-3. Саме цей потужний новий розгінний двигун забезпечує SM-6 настільки велику дальність (як уже було сказано - до 240 км) по частково-балістичній траєкторії при стелі до 33 кілометрів.

Ракета SM-6 має такі переваги: можливість одночасного перехоплення будь-якого числа цілей; можливість ураження низьких цілей, прихованих від радарів корабля-носія за лінією горизонту; можливість ефективного ураження малопомітних цілей на великих дистанціях; можливість більш ефективної протидії засобам радіоелектронної боротьби; можливість перехоплення балістичних цілей.

"Диму без вогню не буває": Путін був на межі життя та смерті, - оккультист

вівторок, 7 травень 2024, 7:22

Чутки про смерть диктатора РФ Володимира Путіна не відповідають дійсності. Однак восени 2023 року, коли вони вибухнули, глава Росії справді мав критичний момент. Про це розповів відомий російський окультист та філософ Андрій Космач в інтерв'ю блогеру М...

Істерики та погрози Путіна не ввели в оману: Сполучені Штати не бачать ознак, що росіяни застосують ядерну зброю проти України, - Держдеп США

вівторок, 7 травень 2024, 7:15

У Державному департаменті США прокоментували анонс російських навчань з використанням тактичної ядерної зброї. Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер. . "Риторика Росії - ядерна риторика - є безрозсудною та безвідповідальною впр...