Хіти тижня. "Він просто подивився і запитав у своїх підлеглих: "Він вам потрібен?" Вони кажуть: "Ні". "Ну, - каже він, - застрель його", - екс-заручник бойовиків Тиренко

Українського добровольця Івана Тиренка бойовики "ДНР" затримали у травні 2016 року під час спроби потрапити на окуповану бойовиками територію.

Іван Тиренко

Звільнений у межах обміну 27 грудня 2017 року доброволець Іван Тиренко розповів, що перебував у загоні цивільної оборони Збройних сил України – у підрозділі, який займався збором інформації. Бойовики затримали його в травні 2016 року на блокпості "Оленівка" Донецької області під час спроби потрапити на окуповану територію.

Про це Тиренко говорив в ефірі "Громадського радіо", передають Патріоти України.

"Мене затримали на блокпості "Оленівка", було орієнтування на мене. Вони удвох зайшли в автобус – один з автоматом, один тримав планшетку з моєю фотографією. Заламали сильно руки в кайданках, завели в якусь кімнату і почали ставити запитання. Потрапив в УБОЗ (управління з боротьби з організованою злочинністю), з 12 дня до 12 ночі був допит, застосовували електрику. Лікарі зараз шоковані, як у мене криво зрослися ребра. У мене переломи ребер, на одному навіть два переломи, гематома не зійшла навіть", – розповів екс-заручник.

За його словами, бойовики намагалися вибити з нього прізвища ще шістьох диверсантів. "Казали мені: "Давай, ти зараз шістьох диверсантів називаєш, і ми тебе відпускаємо, вивозимо на нуль. Ти можеш спокійно перейти кордон до своїх". Ну, не пішов я на це. Бо віри їм немає. Це такі люди... Вороги... Струмом били, тапіком – це польовий телефон, там 64 ампери, коли під'єднували дроти, було дуже неприємно", – зазначив Тиренко.

Екс-заручник повідомив, що в підсумку підписав зізнання про те, що мав намір убити ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка. "Щоб припинили ці тортури, я підписав, що їхав Захарченка вбивати, підривати мости. Приїжджав Захарченко до мене на підвал, у нас була коротка розмова. Він просто подивився і запитав у своїх підлеглих: "Він вам потрібен?" Вони кажуть: "Ні". "Ну, – каже він, – застрель його", – додав Тиренко.

Він підкреслив, що ним займалися російські спецслужби. "Я навіть таких не чув. Вони ФЕСівцями називалися", – зазначив колишній заручник.

За його словами, ці люди розмовляли з російським акцентом і не приховували того, що приїхали з РФ. "Навіть куратори їхні з Росії не приховують, що самі росіяни, ходять у російській формі, не в "деенерівській", а саме російській", – підкреслив Тиренко.

Він додав, що писав заяву в так зване МДБ терористичної організації "ДНР", де просив його розстріляти: "Я навіть писав заяву на МДБ, щоб мене розстріляли, тому що морально там важко було перебувати. Я писав: "Прошу вас добровільно мене розстріляти, у мене немає жодних претензій".

Колишній заручник також повідомив, що тепер має намір відновитися в лавах Збройних сил України.

"Циркон", "Онікс", "Калібр" та Х-69: Які запаси ракет є у Росії та що відомо про динаміку їхнього виробництва

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:56

У Росії в запасі є десятки гіперзвукових "Цирконів" та керованих Х-69, а також сотні крилатих "Оніксів" і "Калібрів". Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, скільки орієнтовно ракет залишилось у країни-агресорки. Про це йд...