Хіти тижня. Воєнний стан і наступ: У БПП розповіли деталі закону про скасування АТО

Іван Винник розповів, що активних дій щодо Криму найближчим часом робитися не буде, а ось перспектива звільнення Донбасу, за умови незастосування РФ авіації, стає, на його думку, реальною.

В Україні закликали до завершення АТО і переходу до нового формату. Фото: Replyua.Анонсований секретарем РНБО Олександром Турчиновим закон "Про відновлення державного суверенітету над окупованими територіями" передбачає введення воєнного стану на окремих територіях Донбасу і їхнє звільнення від окупантів. Про це нардеп від Блоку Петра Порошенка, член комітету Верховної Ради з питань оборони Іван Винник заявив в ефірі "5 каналу", передають Патріоти України.

За його словами, введення антитерористичної операції після вторгнення Росії на Донбас у 2014 році було вимушеним кроком, оскільки Україні потрібно було провести вибори президента, а згодом й парламенту.

"Але в умовах воєнного стану, відповідно до чинної конституції, ніякі вибори проводити неможливо. З іншого боку, нам потрібно було знайти нормативно-правову базу для застосування Української армії, тому що проти нас діяли військові формування, нехай і гібридні ... І третя проблема - у нас власне, армії тоді не було. Тому ми повинні були рахуватися з думкою наших західних партнерів. А західні партнери говорили, що в жодному разі не йдіть ні на яку ескалацію проти Російської федерації", - пояснив Винник.

Тільки потім, зазначає нардеп, керівництвом країни було прийнято рішення не оголошувати військовий стан, провести вибори, створити нормативно-правову базу для залучення Української армії, яка в той час створювалася (через добровільні об'єднання зокрема).

"І була знайдена така конструкція, як проведення антитерористичної операції... Ця конструкція фактично керувала військовими діями в ручному режимі. Тому що де-юре, військовими діями керував Антитерористичний центр СБУ, де-факто, керував Верховний головнокомандувач, через керівника Генерального штабу. Але фактично, будь-який постріл із важкої зброї мав отримати дозвіл від 4 осіб. В умовах активних бойових дії така конструкція небоєздатна..." - наголосив Винник.

Тепер же, впевнений нардеп, за три роки війни Україна змінилася і ЗСУ сьогодні здатні йти в наступ.

"І ми це зараз демонструємо, нехай не публічно... У таких умовах, коли ОБСЄ, єдина міжнародна організація, яка працює на окупованих територіях, до сих пір не замітає регулярних російських військ і до сих пір не розуміє, де вони беруть зброю, ПММ та т.д., нам потрібно вже нарешті на рівні закону, на рівні юридично-правових основ встановити, що проти нас здійснена військова агресія, і Україна застосовує армію на власній території, не порушуючи Конституцію, оскільки ми оголошуємо відповідне військовий стан на окремої території, яка зараз окупована регулярної російської армії", - пояснив нардеп.

"Для того, щоб нарешті, наглядові структури, спільно з ОБСЄ, зафіксувала наявність російської армії де-юре, щоб російська дипломатія не паразитувала на те, що буде залучати українську армію в Гаагу, за злочини проти людяності, тому що вони читають нашу нинішню Конституцію: Збройні сили України не можуть бути застосовані на території України проти українського народу, якщо тільки не оголошено військовий стан" - додав Винник.

Також нардеп уточнив, що в законі буде записано, що території потрібно спочатку звільняти, а не реінтегрувати і не деокупувати.

"Ми звільняємо території від російського окупанта і потім виконуємо необхідні дії для відновлення інфраструктури, для реінтеграції, і відновлюємо кордон на тій адміністративній лінії, де вони встановлені міжнародними договорами", - пояснив нардеп.

Крім того, Винник також уточнив, що активних дій щодо Криму найближчим часом робитися не буде, а ось перспектива звільнення Донбасу, за умови незастосування РФ авіації, стає, на його думку, реальною.

"Щодо Криму, ми безумовно оголосимо військовий стан такий же як у Криму, для встановлення юридичного факту на рівні української дипломатії і наших міжнародних партнерів, але безумовно, звільняти Крим ми зараз не зможемо, можливості української армії не дозволяють це зробити. Ми можемо поки що говорити, якщо Росія не застосує авіацію, про звільнення Донецької і Луганської областей", - сказав він.

Водночас, депутат зазначив, що у нього немає впевненості, що цей закон буде ухвалений Верховною Радою.

"Безумовно, тут проблема в тому, що я взагалі думаю, що Верховна Рада його не прийме. Я зараз дивився як ми голосували за санкції Януковичу, я дивився на активне обговорення питання введення візового режиму з РФ - я не бачу голосів на такі проактивні дії на користь національних інтересів", - констатував він.

Як повідомляли Патріоти України, раніше про необхідність скасувати АТО на Донбасі заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. У свою чергу нардепи підготували законопроект про закінчення АТО і перехід на новий формат опору російської агресії на Донбасі.

У свою чергу представник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов заявив, що повноваження скасувати АТО є тільки у військово-політичної верхівки України.

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...