Хіти тижня. "За поребриком", у владі, з грошима, в орденах: Як поживають члени Партії регіонів через чотири роки після Майдану

Багато з тих, хто голосували за диктаторські закони, і після Революції Гідності залишаються у владі. Деякі з них навіть отримали ордени від Порошенка.

Ілюстрація:Ліга.нет

16 січня 2014 року, в розпал Євромайдану, Верховна Рада прийняла пакет диктаторських законів, щоб придушити протести в центрі Києва. Ініціатор - екс-президент-втіккач Віктор Янукович, співавтори - нардепи Володимир Олійник і Вадим Колесніченко. Депутати правлячої тоді Партії регіонів, їх сателіти і комуністи проголосували за них простим підняттям рук, а Янукович підписав ці "закони" на наступний же день. Дев'ять з 12 законів парламент скасував через два тижні, але наслідки від їх прийняття були незворотними: протести почали наростати по всій Україні, протистояння в центрі Києва загострилося, з'явилися перші жертви. Сьогодні деякі з тих, хто чотири роки тому підняв руку "за", втекли до Росії або інших країн, мало хто - перебувають під слідством, але більшість - досі при владі або ж є цінними партнерами правлячої коаліції. Про політиків з Партії регіонів, які намагалися ввести диктатуру в Україні, і воскреслих в рядах нинішньої влади - в матеріалі LIGA.net, передають Патріоти України.

За диктаторські закони 16 січня "проголосували" 239 нардепів з 261 присутніх в Раді (фракції Батьківщини, УДАРу та Свободи були відсутні в повному складі). Серед тих, хто голосував "за" - 189 регіоналів. З них понад півсотні залишаються при владі (знову обрані в парламент, міськради, облради або на посади голів міськадміністрацій).

Диктаторські закони, серед іншого, вводили процедуру заочного кримінального переслідування; адміністративну відповідальність за пересування колон з більш ніж п'яти автомобілів. Спрощувалося притягнення до кримінальної відповідальності депутатів, вводилася заборона на "засоби, що утрудняють ідентифікацію особистості" і носіння одягу "схожого на форму співробітників правоохоронних органів" (за це вводилися штрафи або арешт на 15 діб); заборона на встановлення наметів, сцени, використання піротехніки, зброї або вибухівки мітингувальниками. У законах з'явився термін, запозичений з російського законодавства - "екстремістська діяльність" - виготовлення та розповсюдження, в тому числі через Інтернет, матеріалів, які закликають до перевороту. Крім того, вводилася заборона на діяльність недержавних ЗМІ, кримінальна відповідальність за наклеп, а Нацкомісія отримувала право без рішення суду обмежувати доступ до інтернет-ресурсів, що поширюють нібито протизаконну інформацію. Прийняттям законів парламент також ввів кримінальну відповідальність за блокування державних і громадських будівель (до п'яти років позбавлення волі), а за "хуліганство" відповідальність посилювалася - передбачалося позбавлення волі від двох до шести років. Закони суперечили Європейській конвенції з прав людини та ставили під загрозу свободу волевиявлення.

Ребрендинг і знову в Раду

У грудні 2014 року в Україні пройшли дострокові парламентські вибори. Однак за даними руху Чесно, оновилася Рада лише на 56%. Решта 44% - представники попередньої влади, в тому числі - Партії регіонів. У грудні того ж року в парламенті зробили ще одну спробу покарати за минулі гріхи - всіх тих, хто голосував за диктаторські закони звільнено з керівних посад в комітетах.

Зараз у фракції "Опозиційного блоку" з 43 нардепів - 22 екс-регіонала, які голосували 16 січня. Серед них - Дмитро Добкін, Сергій Ківалов, Нестор Шуфрич, Юлія Льовочкіна, Юрій Мірошниченко та Вадим Новинський. Колишній депутат Партії регіонів Борис Колесніков став співголовою Оппоблоку. Власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв, який також голосував за закони 16 січня, в 2016 році вийшов з фракції.

Підтримав в 2014 році диктаторські закони ще один член Опозиційного блоку - 84-річний нардеп-рекордсмен Юхим Звягільський, який обирався в Раду всі вісім скликань.

У депутатській групі Відродження (всього 26 депутатів) - 25 екс-регіоналів, з них - 22 голосували за закони 16 січня. Серед депутатів групи - заступник Ківалова на посаді представника України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко (обидва зняті з посад), фігурант скандалу про чорну бухгалтерію ПР Євген Геллер, Володимир Кацуба, чиї сини фігурують у розслідуванні газової справи, так і не вивчивший українську мову Антон Кіссе , власник хлібних заводів "Кулінічі" Володимир Мисик, бізнесмен Віталій Хомутиннік і неплатник податків Геннадій Бобов (у травні 2017 року доплатив до бюджету 38 млн грн).

Хомутинніка, а також екс-регіонала з Відродження Леоніда Клімова можна назвати суто номінальними членами парламенту. Згідно з даними руху Опора, вони пропустили найбільшу кількість голосувань в Раді. У цьому ж антирейтингу виявилися представники нинішньої влади Юрій Бойко і Олександр Вілкул.

У складі депутатської групи Воля народу (всього 18 нардепів) - 10 тих, хто голосував за диктаторські закони, з них вісім екс-регіоналів. До групи увійшов і "співаючий ректор" Михайло Поплавський: 16 cічня 2014 року підняв руку "за", будучи позафракційним депутатом. У Волі народу перебуває і екс-регіонал В'ячеслав Богуслаєв, якого СБУ підозрює в незаконному продажі 56% акцій машинобудівного підприємства "Мотор Січ".

У Раду також пройшли екс-регіонали, які голосували за диктаторські закони - Анатолій Денисенко, Олександр Герега, Яків Безбах і Андрій Деркач - всі зараз позафракційні.

Осіли в регіонах

Владислав Атрошенко

Серед тих, хто голосував 16 січня - нинішній глава міськадміністрації Чернігова Владислав Атрошенко та одеський градоначальник Геннадій Труханов. Політична кар'єра Атрошенка була різнобарвною, а при владі він з 2002 року. Політик був депутатом Ради IV, VII і VIII скликань. У 2004 році позиціонував себе як активний прихильник Помаранчевої революції. З лютого по грудень 2005 року обіймав посаду голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Потім - пройшов в Раду в лавах Партії регіонів.

На позачергових парламентських виборах у 2014 році Атрошенко знову потрапляє в парламент - на цей раз за списками Блоку Петра Порошенка (до фракції включений не був). У наступному році його обрали мером Чернігова.

У 2004 році МВС направило в Раду подання на притягнення депутата Атрошенка до кримінальної відповідальності: за версією правоохоронців, політик на своєму автомобілі збив на смерть людину. Однак через рік кримінальну справу було призупинено. У 2017 році Атрошенко був нагороджений президентом Петром Порошенком в честь Дня Конституції орденом "за особистий внесок у державне будівництво" ІІІ ступеня.

Роз'їхалися по регіонах після виходу з ПР і інші екс-нардепи, які голосували 16 січня: Світлана Фабрикант стала депутатом міськради Одеси, Юрій Благодир був обраний депутатом Рівненської облради, а Сергій Кальцев - Запорізької облради.

Кримінальні справи

Олександр Єфремов

Розслідування злочинів при режимі Януковича відкриті, зокрема, проти екс-регіоналів Олександра Єфремова і Олександра Онищенка (вони за диктаторські закони 16 січня не голосували). Колишньому голові фракції ПР інкримінують посягання на територіальну цілісність України. У липні 2016 року Єфремова затримали в аеропорту Бориспіль. З тих пір екс-нардеп перебуває в СІЗО Луганської області, арешт був в черговий раз продовжений до 18 січня 2018 року. У цій справі також фігурує екс-секретар лічильної комісії Олександр Стоян.

Онищенко на позачергових парламентських виборах пройшов у Раду, але незабаром втік з України: проти нього відкрили справу через газові схем. Зараз розслідування веде Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Де точно знаходиться Онищенко невідомо, але САП вже отримала дозвіл суду на його екстрадицію.

У вересні 2017 року підозри у справі про чорну бухгалтерію ПР було відправлено поштою екс-регіоналу Віталію Калюжному і його братові - обидва знаходяться не в Україні.

Ховаються від слідства також син екс-генпрокурора Артем Пшонка (в розшуку СБУ з 2015 року) і син екс-прем'єра Олексій Азаров.

Проти колишнього нардепа ПР Володимира Медяника закрили кримінальне провадження через відсутність доказів. Йому, як і Єфремову, інкримінували замах на територіальну цілісність України.

За привласнення і розтрату коштів в особливо великих розмірах ГПУ відкрила справу проти ще одного соратника Януковича - Юрія Іванющенка, відомого в ЗМІ як Юра Єнакіївський. У січні 2015 року МВС оголосило його в розшук. У лютому 2017 го без повідомлення Генпрокуратури Верховний суд закрив усі справи проти Іванющенка (йому також інкримінували розкрадання коштів Кіотського протоколу в 2012-2014 роках). Пізніше проти екс-регіонала скасував санкції ЄС. Однак в жовтні 2017 року апеляційна інстанція постановила переглянути справу Іванющенка - слідство триває.

Кримінальні справи були відкриті проти топ-чиновників часів Януковича Сергія Кацуби (інкримінують створення злочинної організації та привласнення майна) і екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва. Захоплення урядової будівлі в Луганській області, посягання на територіальну цілісність України і пособництво терористам "ЛНР" інкримінують екс-нардепу Сергію Горохову. Справу відкрито також проти Володимира Струка - за ознаками закликів до порушення територіальної цілісності України.

Поки що жоден з екс-регіоналів ні засуджений до тюремного терміну.

Під крилом у Кремля

Володимир Олійник

Після повалення режиму Януковича втік не тільки сам президент, а й автори диктаторських законів. Колесніченко поїхав до Криму, а Олійник - в Москву.

Проти Колесніченка відкрили кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність України. У 2015 році він був оголошений в розшук. Але екс-регіонал отримав громадянство РФ, а з квітня 2014 став членом російської партії "Родіна".

Втікач Олійник з Москви, за даними слідства, фінансував злочинне угруповання, яке займалося вандалізмом для загострення відносин України з іншими країнами. Вони влаштовували вибухи біля посольств, підривали польські пам'ятники, принесли голову свині і намалювали свастику в синагозі, а затримані були при спробі підірвати угорський пам'ятник на Закарпатті. У жовтні 2017 року Олійник також заявив, що фінансує акцію протесту під Радою.

У розшук оголошений ще один екс-регіонал, любитель виступів на російському телебаченні - Микола Левченко. Олега Царьова кремлівські ЗМІ охрестили людиною, "яка стояла біля витоків проекту Новоросія". У 2014 році він втік до Криму.

На окупованому півострові в якості "мера" Ялти опинився також екс-регіонал Сергій Брайко.

Ще один колишній соратник Януковича, Олександр Бобков в 2014 році підтримав незаконний референдум в Донецьку і приєднався до бойовиків угруповання "ДНР".

Пробачені

У владі були і залишаються екс-регіонали, які голосували 16 січня, яких призначив на посади, в тому числі, президент Порошенко. Колишній нардеп від ПР Сергій Кузьменко в 2014 році призначений головою Кіровоградської обласної державної адміністрації (на цій посаді до цього дня); Сергій Мошак був радником голови Луганської обласної державної адміністрації при Геннадієві Москалю; екс-регіонал Олександр Кузьмук був радником президента з питань оборони при Олександрі Турчинові.

Колишній регіонал Григорій Калетник зараз президент Вінницького національного аграрного університету. Ще один екс-депутат ПР Анатолій Матвієнко в 2015 році указом Порошенко нагороджений ювілейною медаллю "25 років незалежності України".

Загиблі і померлі

Ірина Бережна

З часу припинення існування ПР шестеро колишніх регіоналів, які голосували 16 січня, померли за різних обставин. Колишній заступник голови фракції Михайло Чечетов 28 лютого 2015 покінчив життя самогубством, стрибнувши з вікна власної квартири на 17 поверсі. Саме його прокуратура звинувачувала в організації голосування за диктаторські закони.

Екс-регіонал Станіслав Мельник був знайдений мертвим у своїй квартирі в Київській області через кілька тижнів після смерті Чечетова. За даними правоохоронців, Мельник наклав на себе руки, застрелившись з мисливського карабіна. Через два дні після Мельника у себе вдома з мисливської рушниці застрелився регіонал Олександр Пеклушенко.

У березні 2015 року в Росії в акваторії озера Байкал мікроавтобус Volkswagen провалився під лід. У салоні автомобіля перебувало шестеро осіб, з яких покинути потопаючу машину змогли всі, крім водія, пристебнутого ременем безпеки. Ним виявився Віктор Янукович-молодший.

10 листопада 2015 року на 64-му році життя після тривалої хвороби помер екс-регіонал Володимир Демидко.

5 серпня 2017 року розбилася на машині на узбережжі Адріатичного моря між Італією і Хорватією Ірина Бережна. Водій автомобіля і восьмирічна дочка Бережної вижили.

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...

У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...