Хіти тижня. Зловживання Євхаристією: У Вселенському патріархаті відреагували на погрози РПЦ розірвати стосунки через Томос для України

Відносно питання розколу й автокефалії в Україні, наголосили у Варфоломія, всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати будь-кого в єресі.

Архієпископ Йов. Фото:Кіріос

Представник Константинопольского патріархату, архієпископ Тельміський Йов прокоментував погрози РПЦ розірвати стосунки через автокефалію для Української православної церкви. За словами Йова, припиняти євхаристичне спілкування потрібно через поважні, догматичні причини, а не через примхи, передають Патріоти України.

"Відносно питання розколу й автокефалії в Україні: всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати будь-кого в єресі. Тому погрози у розриві євхаристичного спілкування, якщо Україна отримує автокефалію, є швидше за все зловживанням Євхаристією", - заявив архієпископ.

Архієпископ Йов нагадав, що Вселенський патріарх Діонісій IV у 17 столітті дав Москві лише дозвіл висвячувати митрополита Київського, який повинен був продовжувати поминати патріарха Вселенського і залишатися його екзархом.

"Виходить, що з політичних обставин Київська Митрополія потрапила лише в адміністрацію Православної Церкви в Росії, але жодної передачі Київської митрополії Москві в 1686 р. не було, як, до речі, підкреслює Томос про автокефалію Православної Церкви в Польщі від 1924 р.", - додав Йов.

Як відомо, 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив у Київ двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії Українській Церкві. Особистими представниками патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський з США і єпископ Іларіон Едмонтонський з Канади.

Єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Галльський Еммануїл заявив, що призначені до Києва екзархи допоможуть прокласти шлях до автокефалії.

За словами Еммануїла, Константинопольский патріархат, як материнська церква, після глибокого аналізу питання вирішив надати автокефалію Українській православній церкві, і додав, що митрополит Київський канонічно підпорядковувався Вселенському патріарху.

РПЦ висловила різкий протест у зв'язку з призначенням константинопольських екзархів, назвавши це "вторгненням на свою канонічну територію" і пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет очікує створення єдиної помісної церкви в Україні до кінця 2018 року. В УПЦ МП вже заявили, що не визнають новостворену Українську православну церкву після дарування їй Томосу від Вселенського патріарха.

Джерело: Cerkvarium

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...