З архіву ПУ. "Це інтерв'ю взагалі замість листівок у метро роздавати треба": Відома письменниця нагадала, як протягом 1990-х ФСБ через УПЦ МП "вербувала втемну" талановиту українську молодь

Звертаючись до святих людських почуттів і користуючись ексклюзивним канонічним становищем РПЦ та УПЦ МП, московські чекісти в рясах ламали долі людей, як і заповідав товариш Сталін своїм «органам».

Фото: Оксана Забужко (РБК-Україна)

Відома українська письменниця Оксана Забужко нагадала суспільству, як у 1990-ті співробітники ФСБ намагалися вербувати молодих талановитих людей нашої держави, зазначають Патріоти України.

"Я розумію, що все це вже прочитали, але зайвий раз не перепостить не можу: мені здається, це інтерв'ю взагалі замість листівок у метро роздавати б треба", - з таких слів розпочала текст публікації письменниця.

За словами Забужко, в її оточенні відбулися, як мінімум, три трагічні історії, коли талановитих молодих людей ще в 1990-i ФСБ "вербувала втемну"

"Через УПЦ МП - і з потенційно першорядних українських митців виходив у кращому разі пшик, а то й важкий психічний розлад. Так ось, в усіх трьох випадках стартовим "гачком на зачіпку" служила якраз баєчка про московську, буцімто, ексклюзивну для України "канонічність", - і я не можу не думати про те, що, якби голос Вселенського патріархату був тоді вчутним в Україні так, як тепер, то всі ці люди (і всі інші, про кого можу хіба здогадуватися), з найвищою ймовірністю, були б живі-здорові - і щось вартісне в житті змогли б сотворити, на втіху нам усім... ", - заявила у мережі Оксана Забужко.

"Нас вбивають не тільки кулями": Забужко нагадала, як в 1990-і ФСБ "вербувала втемну" талановиту молодь

До запальної публікації письменниці, варто зробити важливу ремарку. Насправді з 1686 року до жовтневого синоду 2018 року Вселенського патріархату, УПЦ (раніше – УПЦ МП), а до того безпосередньо РПЦ, на всій території України дійсно визнавалась у світі єдиним канонічним утворенням.

Українські інтелектуали в більшості своїй усвідомлювали цей факт. Саме тому багато людей з суто патріотичною свідомістю тягнулися у 1990-ті та 2000-ні до УПЦ-МП ,а не до «розкольницьких» церков.

Хоча Константинопольські патріархат після 332-річної паузи скасував права Московської церкви на Київську метрополію, ні УПЦ-КП, ні УАПЦ канонічного статусу так і не отримали. Лише після об’єднавчого собору православних нашої держави Вселенський патріархат надасть Томос на автокефалію новоутвореній помісній православній церкві в Україні.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...