"Хмари" над головою Трампа згустилися ще більше, - The New York Times

Рішення Трампа звільнити Джеймса Комі замість того, щоб послабити тиск, посилило політичні та юридичні загрози для нього самого.

Д.Трамп в Білому домі. Фото: nytimes.com.

Засмучений розслідуванням щодо російського втручання в минулорічні вибори, президент Трамп шукав розради у Джеймса Комі, який тоді обіймав посаду директора ФБР. За версією Комі, Трамп попросив його допомогти "розвіяти хмари". Однак через власні дії Трампа ці хмари помітно згустилися в четвер і, як видається зараз, швидше за все, будуть нависати над його президентством місяцями, якщо не роками. Так пише The New York Times, передають Патріоти України.

Замість того щоб послабити тиск, рішення Трампа звільнити Комі створило ще більше політичних і юридичних загроз. Розгнівавшись на Комі за відмову публічно заявити, що особисто щодо президента розслідування не ведеться, Трамп, можливо, сам зробив себе об'єктом розслідування, кажуть експерти з юридичних питань.

Комі давав свідчення в четвер спокійно, неквапливо і безпристрасно, але це був один з найжахливіших моментів новітньої історії США - вищий представник силового відомства свідчив проти президента. У залі для слухань на Капітолійському пагорбі розгорнулася дивовижна сцена: колишній директор ФБР звинуватив Білий дім у прямій і звичайній брехні і оголосив: коли президент запропонував припинити розслідування справи свого колишнього радника з національної безпеки, "я сприйняв це як вказівку".

Комі посилив хиткість позицій президентської сторони ще й тим, що визнав, зокрема, що сам організував витік даних про свою критично важливу зустріч з Трампом з конкретною метою - сприяти якнайшвидшому призначенню спеціального адвоката. Захисники президента заявили, що поведінка Комі підтверджує правоту Трампа, який звинуватив екс-главу ФБР в позерстві і грі на публіку, так само відгукувалися про нього і демократи під час розслідування підозр щодо Хілларі Клінтон в минулому році.

Комі розповів, що передав замітки про зміст своїх бесід з Трампом нещодавно призначеному спецпрокурору по Росії Роберту Мюллеру і припустив, що тепер слідчі зможуть вивчити питання про те, чи перешкоджав Трамп правосуддю, звільнивши директора ФБР.

"Це був катастрофічний день для Білого дому Трампа, і, коли буде написана історія його президентства, цей момент буде вважатися ключовим, - вважає Пітер Уейнер, радник Білого дому при президенті Буші-молодшому. - Я зробив висновок, що Джеймс Комі виклав факти і, по суті, закликав Мюллера почати розслідування проти Трампа на предмет перешкоджання правосуддю. Це дуже серйозно".

Білий дім з великими труднощами намагався звести до мінімуму шкоду. Сам Трамп після четверга зберігав мовчання, що для нього нехарактерно, а його радники щодня записували виступи без преси і відправляли резервну копію прес-секретарю Шону Спайсеру. "Я можу впевнено сказати, що президент - не брехун", - сказала журналістам перший заступник Спайсера Сара Сандерс.

Вашингтон не бачив подібного видовища з часів таких скандалів, як Уотергейт, Іран-контрас або імпічмент президента Білла Клінтона. Якими б не були конфлікти при президентах Буші-молодшому і Бараці Обамі, жодного з них не звинувачували в неправомірних діях діючий або колишній співробітник правоохоронних органів на абсолютно відкритому майданчику.

Насправді Комі підкреслив наявність великої різниці, коли сказав, що ніколи не робив заміток про свої розмови ні з одним з цих президентів, оскільки був упевнений в їх базовій цілісності, але записував зміст кожної розмови "тет-а-тет" з Трампом, будучи "щиро стурбованим тим, що він може збрехати про те, який характер носила зустріч".

За часів будь-якого іншого президента події, викладені Комі: вимога Трампа "відданості" від директора ФБР, який веде розслідування проти прихильників президента, прохання припинити розслідування проти колишнього помічника і, в кінцевому підсумку, звільнення директора, коли він цього не зробив, - означали б кінець.

Але Трамп випробовує межі норми в політиці і змінює звичайні правила. Для його прихильників ці розслідування - не що інше, як атаки елітарних ЗМІ і політичного істеблішменту на людину, що несе з собою зміни, який загрожує їхнім інтересам.

"Схоже, зараз настав вибухонебезпечний момент, який може покласти край президентству", - сказав Джон К. Барретт, професор права в Університеті Сент-Джонса в Нью-Йорку, колишній незалежний адвокат в ході розслідування Іран - контрас під час президентства Рональда Рейгана. - Але тепер у нас інший контекст".

Що стосується політики, то і Ніксон, і Клінтон мали справу з Палатою представників, підконтрольною опозиційній партії, в той час як у Трампа є перевага республіканської палати, яка буде набагато менш зацікавлена в початку розслідування з питання імпічменту.

Однак, що показово, замість того, щоб поставити під сумнів достовірність заяв Комі, як зробили Національний комітет Республіканської партії і Дональд Трамп-молодший, сенатори-республіканці похвалили його як патріота і відданого слугу народу. Вони в основному погодилися з його версією подій, одночасно намагаючись домогтися свідчень, які могли б уявити дії Трампа в найбільш невинному світлі.

Для Трампа протистояння з Комі на даний момент відсуває на задній план багато з того, що він хоче зробити. Основні законопроекти застопорилися. За словами його адвоката Марка Касовіца, президент "прагне продовжити реалізацію своєї політики, займатися державними справами і розігнати хмари, які нагнала громадськість".

Швейцарія скасувала концерт відомої пропутінської співачки

середа, 1 травень 2024, 21:16

У швейцарському Люцерні скасували концерт російської оперної співачки Анни Нетребко, запланований на 1 червня. Про це повідомляє Swissinfo в середу, 1 травня, передають Патріоти України. Представники концертної зали KKL, в якому мав відбутися концерт Н...

Не рахуючись зі втратами: Росія кидає на штурм Часового Яру людей без зброї, - спікер ОСУВ Хортиця

середа, 1 травень 2024, 20:29

Росія кидає на штурм Часового Яру Донецької області людей без зброї. Керівництво армії РФ дає їм настанову добути зброю в бою. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі Liga, передають Патріоти України. «В районі Часового Яру вже ф...