Холодна війна, НЛО і таємні спецоперації: ЦРУ відкрило доступ в свій півстолітній архів

Центральне розвідувальне управління США оприлюднило 13 мільйонів сторінок різних документів, з яких було знято гриф секретності.

Офіс ЦРУ. Фото: ВВС.

Центральне розвідувальне управління США виклало в онлайн 775 тисяч документів на 13 млн сторінок, які були розсекречені президентським указом Білла Клінтона від 1995 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

В архіві міститься інформація про діяльність ЦРУ під час холодної війни, в'єтнамського і корейського конфліктів. Також в базі можна знайти дані про проекти агентства з дослідження НЛО і телепатичних можливостей людини.

З 2000 року отримати доступ до цього архіву (CREST - CIA Records Search Tool) можна було тільки з чотирьох комп'ютерів в Національному архіві в штаті Меріленд в певні години. Це створювало незручності для дослідників.

Організація MuckRock, яка допомагає всім бажаючим отримувати інформацію в уряду США по "Закону про свободу інформації", подала в суд на ЦРУ в червні 2014 року. MuckRock в своєму позові писала, що база даних фактично недоступна.

Саме ЦРУ визнало, що отримання доступу до цієї інформації утруднено, і існуюча процедура являє собою перешкоду для багатьох дослідників. Спочатку в ЦРУ повідомили, що їм знадобиться 28 років, щоб викласти в онлайн всі документи. У 2015 році термін скоротили до шести років.

Творець проекту з розкриття інформації Glomar Disclosure Майкл Бест в 2016 році вирішив зібрати гроші на проект з оцифрування бази CREST за схемою краудфандінга. Після цього в ЦРУ погодилися прискорити процес.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...