"Хорватський сценарій": Названо кроки по деокупацї Донбасу

Мирний план передбачає низку кроків - від виведення військ до проведення виборів.

Ілюстрація: news247.com.ua

Сценарій реінтеграції окупованого Донбасу до складу України передбачає кілька конкретних кроків і включає досвід Хорватії, яка свого часу відновила суверенітет Східної Славонії. Реалістичний розвиток подій озвучив колишній посол України в Хорватії (2010-2017) і Боснії і Герцеговині (2011-2017), радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко, повідомляють Патріоти України.

Він нагадав, що військовий контингент заходив у Східну Славонію для контролю виведення іноземних військ і роззброєння підрозділів місцевих сепаратистів. "Через 30 днів цей процес був завершений. У нас мова йде про більшу території і кількість населення, тому потрібно, скажімо, 60 днів. Коли зброя буде складена, а війська виведені, відбувається доповідь про завершення демілітаризації", - розповів експерт.

Після цього, за хорватськом сценарієм, починається друга фаза: підготовка і проведення місцевих виборів. "Говорити про вибори при існуванні якихось окупаційних органів неможливо, тому їх спочатку виводять, а всю владу (як військово-поліцейський, так і цивільний компонент) бере на себе транзитна адміністрація, і починається загальна підготовка до виборів. У Хорватії все відбувалося по хорватському законодавству , відповідно, у нас мова йде про українське правове поле",- пояснив він.

Левченко підкреслив, що одночасно повинні реєструватися нові політичні партії, а їх статути - узгоджуватися в Києві, Мін'юст повинен затвердити сформовані списки цих політичних партій, межі округів і так далі.

"Після цього проводяться вибори. У Хорватії вони відбулися десь через рік, приблизно так само можна розраховувати і Україні - через рік після того, як нашу територію покине останній іноземний найманець і представник збройних сил іноземних держав" - додав дипломат.

Після закінчення виборів, починається процес підготовки до передачі всієї влади. "Звичайно, ми трохи забігли вперед, але МінВОТ бачить, як це відбувалося в інших країнах, найближчий для нас позитивний досвід - це як раз Хорватія. І таким чином можна реалізувати цей мирний план", - запевнив він.

Джерело: Апостроф

Очільник Міноборони США звернувся з пропозицією до країн, які мають Patriot

вівторок, 30 квітень 2024, 22:02

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін звертався до партнерів США із закликом передавати системи протиповітряної оборони Patriot Україні. Про це він розповів, виступаючи на засіданні Комітету збройних сил Палати представників, передають Патріоти...

Через кримінальну справу проти неї в Україні: Росія відмовила в громадянстві колаборантці з Києва

вівторок, 30 квітень 2024, 21:22

Колаборантці з Києва, яка виїхала на територію країни-агресора РФ, відмовили в російському громадянстві. Причина відмови — кримінальна справа проти жінки в Україні за підтримку вторгнення РФ. Про це повідомляють російські ЗМІ, передають Патріоти Україн...