Хотіли оголосити Варфоломія єретиком: У Болгарській православній церкві виник конфлікт через визнання ПЦУ

До патріарха і Синоду із проханням визнати ПЦУ звернулась найстаріша демократична політична організація країни - Болгарський землеробський народний союз.

Болгарський патріарх Неофіт підтримав ПЦУ. Фото: Правмир.

У Болгарській церкві через обговорення визнання Православної Церкви України спалахнув конфлікт між патріархом Неофітом та прихильними до РПЦ митрополитами. Останні виступають за цілісність Московського патріархату та хочуть оголосити Варфоломія єретиком. На засіданні Синоду Болгарської православної церкви головною темою було українське питання, повідомляють Патріоти України із посиланням на Faktor.bg.

Ще 24 січня, коли відбулось засідання, прихильники трьох проросійських митрополитів Гавриїла Ловчанського, Іоанна Варненського та Данила Відінського провели акцію на підтримку позиції Московського Патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.

Видання зазначає, що до цих митрополитів у Синоді приєднались ще кілька. Усі вони звернулись до патріарха і Синоду з проханням підтримати позицію РПЦ та її філії в Україні, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Зі свого боку, патріарх Болгарський Неофіт наголосив, що Україна є незалежною країною, тож повинна мати автокефальну церкву. Однак прохання проросійських митрополитів-русофілів потрапило на розгляд канонічної комісії. Ще частина митрополитів підтримали патріарха.

Так, прохання про підтримку РПЦ набрало 7 голосів, протилежна думка – 8 голосів. Видання також зазначає, що до патріарха і Синоду із проханням визнати ПЦУ звернулась найстаріша демократична політична організація країни - Болгарський землеробський народний союз. При цьому національний рух "Русофіли" попросив знайти Синод канонічне вирішення українського питання, а також ухвалити рішення, "відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів".

Окрім цього, на засідання Синоду також прийшли прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, а також міністр фінансів Владислав Горанов. Натомість у Російській православній церкві переконують, що православні церкви світу не визнають результатів Об’єднавчого собору, за підсумками якого було створено Православну церкву України. Також там вважають, що все повернеться "на своє місце" та заявляють про спільну історію та культуру.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...