Коаліціанти нарешті поділили всі портфелі, найбільша інтрига навколо фігури генпрокурора України, - ЗМІ

Віце-президент США і помічник держсекретаря наполягали на негайному формуванні уряду, розглядаючи в якості дедлайну 12 квітня, у крайньому випадку – кінець наступного тижня.

Андрій Парубій, Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк. Фото: news.online.ua.

В рамках переговорного процесу щодо формування нової коаліції і майбутнього уряду Адміністрацією президента та керівництвом парламенту, за участю обраних депутатів фракцій НФ і БПП, розроблені проекти документів, прийняття яких покликане формально вирішити існуючу кризу влади. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на dt.ua.

По-перше, розроблений проект змін до закону "Про прокуратуру", що дозволяє очолити її політику, який не має юридичної освіти і відповідного стажу. "Зміни закону під Юрія Луценка можуть стати в нагоді і Павлу Жебрівському. Але навряд чи", - повідомило джерело видання. "Луценко наполягав на більш широкому переліку змін до закону "Про прокуратуру", проте всі подумали, що це може зайняти не менше місяця, і вирішили обмежитися мінімумом змін", - додав співрозмовник.

По-друге, готується постанова про відставку Володимира Гройсмана з посади голови Верховної Ради та одночасне обрання на посаду спікера чинного першого віце-спікера Андрія Парубія, обраного в парламент за списком НФ. Третій документ – також постанова – складається з трьох пунктів: - скасування постанови ВР про визнання незадовільною роботи уряду Арсенія Яценюка, прийнятої парламентом 16 лютого.

За даними джерела DT.UA це особиста наполеглива вимога чинного прем'єр-міністра. - затвердження відставки Яценюка з посади голови уряду за власним бажанням. "Якщо Арсеній Петрович знову не передумає", - зазначило джерело. - затвердження на посаду прем'єр-міністра кандидатури Володимира Гройсмана, який згодом, згідно з Конституцією, внесе на затвердження парламенту кандидатури всіх міністрів, крім глав Міноборони і МЗС.

"На сьогоднішній день говорити про існування твердо затвердженого списку кандидатур на міністерські посади – причини немає. Адже треба пам'ятати, що склад коаліції не обов'язково повністю буде збігатися зі складом депутатів, які проголосували за прем'єра і уряд", - стверджує джерело. За даними видання, під час візиту президента Петра Порошенка до США ні Джозеф Байден, ні Вікторія Нуланд не виступали з вимогами збереження Яценюка на посаді прем'єра, як це було перед голосуванням за недовіру. Разом з тим, віце-президент США і помічник держсекретаря наполягали на негайному формуванні уряду, розглядаючи в якості дедлайну 12 квітня, у крайньому випадку – кінець наступного тижня.

Україні передадуть прототипи артилерійських снарядів дальністю у 100 км – голова правління Rheinmetall

неділя, 5 травень 2024, 16:52

Оборонний концерн Rheinmetall (Німеччина) протягом 2024 року планує поставити Україні "сотні тисяч" артилерійських боєприпасів. Серед них будуть прототипи снарядів із дальністю 100 кілометрів. Про це оголосив голова правління Rheinmetall Армін Папперге...

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...