Коли Україна буде готовою до членства в НАТО: Названо терміни

За словами генерала, в НАТО вступають не збройні сили, а держава.

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко заявив, що Україна може бути готовою до членства в НАТО протягом 5-10 років. Про це він розповів в ефірі одного з українських телеканалів, передають Патріоти України.

Коментуючи заяву президента про те, що ЗСУ мають бути здатні діяти повністю за стандартами НАТО у 2020 році Романенко заявив, що «по тому, що і як робиться в останній час, я хочу сказати, що це досить реалістично».

Проте, за словами генерала, в НАТО вступають не збройні сили, а держава. «У зв’язку з цим ми маємо заяви представників нашого уряду, які сказали, що, безумовно, до 2020 року виконати тільки 1,3 тисяч відкритих вимог стандартів НАТО, а ще є закриті вимоги», - розповів він.

Романенко відзначив, що для ЗСУ є відповідний план реформування, який був напрацьований і його завершення заплановане до кінця 2020 року. «Принциповим кроком в цьому процесі є те, що стосується управління Міністерства оборони, Генштабу. Принциповим є те, що Україна відходить від російської системи управління, в якій Генштаб входив до складу Міноборони, як це було в царській Росії, в радянських збройних силах і як це залишається в сучасній РФ і переходимо до так званої англо-саксонської системи, в якій Міноборони виконує суто воєнно-політичну функцію, всебічно забезпечуючи збройні сили», - зауважив він.

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ додав, що, як відомо, в країнах Європи Міноборони очолюють не завжди фахівці. В цілому, за його словами, була пророблена велика робота щодо реформування оборонного сектора відповідно до стандартів НАТО. «Було набрано оберти і я думаю, що те, що стосується ЗСУ до 2020 року має бути виконано, що стосується держави, то велика робота ще попереду», - переконаний експерт.

Однак, він відзначив, що на поточний час вимоги щодо стандартів не виконані у великій кількості країн, які є членами НАТО. За словами Романенко, Україна має спочатку отримати План дій щодо членства в НАТО, а потім вступити в Альянс.

Відповідаючи на питання, через який час Україна може бути готовою до членства в НАТО, він сказав: «я думаю не раніше 5-10 років».

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...