Контрабанда як вона є: Україна опинилася в епіцентрі "збройного" скандалу

Міжнародне агентство й навіть українські військові аналітики припускають, що в Україні нелегально торгують зброєю, проте силовики спростовують це твердження. Чи є Україна "збройним контрабандистом"?

Україну знову підозрюють у контрабанді зброї. Фото google.com

Україна знову фігурує в іноземній пресі як країна, у якій нелегально торгують зброєю. Експерти заявляють, що з України вона потрапляє в Сирію, Іран та Ірак. Свіже розслідування про контрабанду української зброї опублікувало міжнародне агентство новин Reuters, повідомляють Патріоти України.

За їхніми даними, незважаючи на те, що з початком Мінських переговорів бої на сході ослабли, злочинці досі так само наполегливо намагаються купити зброю із зони конфлікту.

Найбільшою популярністю користуються автомати Калашникова, і велика частина зброї йде в Ірак, Сирію і Лівію, де є попит. А ось морем через Одесу, як стверджує британський експерт з оргзлочинності на пострадянському просторі Марк Галеотті, намагаються везти більш важке озброєння.

"Частина української зброї транспортується через порти Одеси, а потім - у Середземне море, частина йде на південь через Балкани. Зазвичай легко купити пістолет або автомат. Але значно важче дістати РПГ або кулемет. Щоб такі речі стали доступними, потрібна серйозна війна. Вона зараз триває. З точки зору кримінального світу, це унікальна можливість", - цитує Reuters Галеотті.

"Можна припустити існування груп, які виловлюють бійців і скуповують те, що ті вивезли. Але, скоріше, озброєння купують оптом у високопоставлених офіцерів. Вони його якось списують, а завдяки посаді можуть без перевірок їздити в Запоріжжя, Дніпропетровськ, Харків. На мирних територіях, але недалеко від АТО, створюють склади, а після демобілізації або у відпустках перевозять зброю в інші регіони", - розповів "Вістям" глава Товариства ветеранів АТО Кирило Сергєєв.

Наші силовики не погоджуються з твердженнями, які оприлюднило агентство.

"Я не довіряв би Reuters. Усе серйозне озброєння у нас на обліку, а легкого за кордоном і свого вистачає. Та ж Європа завалена дешевою зброєю після війни в Югославії. Наразі всі ці публікації спрямовані на дискредитацію України", - запевнив співрозмовник видання з правоохоронних органів.

А ось аналітик із військових питань Сергій Рижук поставок зброї в Ірак і Сирію через "сіру зону" на Донбасі не виключає.

"Причому замішані можуть бути і сепаратисти, і добровольці, у яких багато незареєстрованої зброї, і українські політики, які підпільно кришують контрабанду", - сказав Рижук.

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...