Корисні ідіоти та вибори: Чому в Верховній Раді пропонують оголосити війну Росії

Як не парадоксально, з юридичної точки зору Україна може стати країною-агресором, яка оголосила війну. Адже формально РФ не визнає ні анексії, ні наявності власних військ на Донбасі. Таке рішення різко змінить ситуацію, і багато в чому допоможе Кремлю

Купрій прагне слави найбільшого патріота

У Верховній Раді України пропонують офіційно оголосити війну Росії. Туди вже надійшов законопроект, який передбачає юридичний і дипломатичний розрив з країною-агресором, а також санкції проти українських політиків, які підтримують РФ. Патріоти України пропонують ознайомитись зі спостереженнями журналіста Віталія Тисячного.

Що пропонують

До парламенту подано проект закону 9442 авторства позафракційного нардепа Віталія Купрія, який передбачає фактичне оголошення Росії війни. Основні положення проекту зводяться до таких пунктів:

  • Внести у Раду подання про оголошення війни РФ;
  • Розірвати дипломатичні відносини;
  • Створити Ставку Верховного Головнокомандувача для організації відсічі країні-агресору;
  • Звернутися до ООН і країн-учасниць міжнародних конвенцій і договорів про стан війни з Російською Федерацією, вимогою застосування міжнародного гуманітарного права для звільнення українських військовополонених, заборони проходження військових кораблів через протоки Босфор і Дарданелли;
''Нехай іде у наступ'': навіщо Україні запропонували оголосити війну Росії
  • Звернутися до Ради нацбезпеки і оборони України, Верховної Ради з вимогою на час війни ввести воєнний стан на окупованих територіях і вздовж лінії бойових дій на відстані до 50 км;
  • Не допустити порушення конституційних прав людей на території України, де не введено воєнний стан;
  • Звернутися до РНБО з вимогою ввести персональні санкції проти фізичних та юридичних осіб, що мають походження з країни-агресора, а саме у вигляді: блокування активів — тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним їй майном; обмеження торгових операцій; повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень на території України;
  • Вжити заходів для забезпечення енергетичної незалежності від країни-агресора, зокрема у вигляді виробництва в Україні пального для атомних електростанцій, від'єднання від російської енергосистеми у сфері електричної енергії тощо;
''Нехай іде у наступ'': навіщо Україні запропонували оголосити війну Росії
  • Вжити заходів для кримінального переслідування колабораціоністів країни-агресора, зокрема Віктора Медведчука та інших агентів російських спецслужб, які становлять загрозу для національної безпеки України.

Чи буде прийнятий?

Незважаючи на резонанс навколо ініціативи, шанси на голосування у парламенті мінімальні. По-перше, проект закону про оголошення війни був внесений в акурат до початку президентської передвиборної кампанії. Його автор — один із вірогідних кандидатів у президенти.

По-друге, проект був внесений лише одним позафракційним народним депутатом, що свідчить про відсутність підтримки ключових фракцій.Ймовірно, його просто не внесуть до порядку роботи Верховної Ради.

По-третє, оголошення війни несе в собі достатню кількість наслідків. Як не парадоксально, але з юридичної точки зору Україна може стати країною-агресором, яка оголосила війну Росії. Адже формально Росія не визнає ні анексії, ні наявності власних військ на Донбасі. Більше того, в Україні вже введено воєнний стан, а 31 грудня 2018 року офіційно починається виборча кампанія.

''Нехай іде у наступ'': навіщо Україні запропонували оголосити війну Росії

Віце-президент Парламентської асамблеї ради Європи, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв назвав законопроект спамом.

"Я ідіотські витівки серйозно не коментую. Оголосив війну? Нехай іде в наступ, а ми його прикриємо", — відповів нардеп.

Аналогічної позиції дотримується і заступник глави фракції БПП Олексій Гончаренко. Він упевнений, що ініціатива Купрія є звичайним піар-ходом.

"Його тепер можна називати бароном Мюнхгаузеном, а не бароном Купрієм. Законопроект не буде підтриманий парламентом", — пояснивГончаренко.

Яка реакція Кремля

У Росії подачу відповідного законопроекту зустріли істерично вороже. Так, депутат нелегітимної Держдуми від анексованого Криму Руслан Бальбек заявив, що автор законопроекту хоче увійти в історію як людина-ініціатор війни з Росією.

"Саме усвідомлення можливості потрапити у вічність і гріє депутатську душу, і заради цього він оголосить війну кому завгодно. Оголосивши війну Росії, Порошенко серйозно ризикує не іміджем, і вже не бізнесом, а собою коханим, якого обурене населення може "підняти на вила", — сказав Бальбек.

''Нехай іде у наступ'': навіщо Україні запропонували оголосити війну Росії

Відповіла на пропозицію Купрія і депутат нелегітимної Держдуми Наталія Поклонська. У коментарі RT вона заявила, що нардеп просто "перепрацював" цього року.

"Зараз час новорічних корпоративів — депутат Купрій, швидше за все, від душі відсмалив на одному з них. Товариші не подбали про нього зранку, і ось, будь ласка: такі пропозиції народилися", — сказала Поклонська.

А заступник директора Інституту країн СНД Ігор Шишкін сказав, що в діях українського депутата "немає нічого дивного".

"Всі останні чотири роки після перевороту Київ постійно нарощує агресивні дії і провадить ескалацію відносин з Росією. Не так давно було ухвалено офіційно, що Росія — це "агресор". Тому наступний крок — оголосити війну — виглядає логічним, особливо після заяв Порошенка", — зазначив Шишкін, заявивши, що проект "буде ухвалений".

Дивіться відео на тему

На коментарі російських політиків відповів і сам Купрій. За його словами, цим законопроектом "він сильно вдарив під дих" оточенню Путіна.

"Мене знову визнали в Путіна. Це вже вдруге після введення проти мене економічних санкцій. Не подобається ворогу — отже вдарив сильно під дих. Тепер черга почути що скажуть порохоботи. Адже Порошенко неспроможний протистояти ворогу, він і є зрадник, який імітує боротьбу за український народ. По суті саме тому Путін його і підтримує", — упевнений нардеп.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...