"Кований чобіт НАТО" грюкає у російські двері: "Рішення про розміщення американської військової бази на постійній основі в Польщі прийнято," - Анджей Дуда

Польський президент зауважив, що будівництво в країні американської бази підвищить безпеку і буде служити стримуючим фактором для Росії.

Анджей Дуда. Фото:Радіо Польща

Рішення про розміщення американської військової бази на постійній основі в Польщі вже прийнято, залишилося тільки вирішити технічні питання. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в ефірі телеканалу Polsat News, зазначають Патріоти України.

"Ті, хто знає американську внутрішню політику, кажуть: якщо ведуться настільки предметні розмови і Білий дім дуже серйозно цікавиться цією темою, це означає, що, насправді, рішення вже прийнято, залишаються тільки технічні питання", - підкреслив Дуда.

Він зауважив, що в питанні створення американської бази в Польщі необхідно розрізняти два аспекти: прийняття офіційного рішення і фактичне створення бази. Президент зазначив, що створення інфраструктури цієї бази буде проходити більше року.

Дуда зауважив, що будівництво в країні американської бази підвищить безпеку і буде служити стримуючим фактором для Росії. "Я не пам'ятаю, щоб Росія коли-небудь наважилася атакувати країну, в якій є американські військові", - підкреслив Дуда.

У той же час, він додав, що це не звільняє Польщу від відповідальності щодо посилення власної армії.

Як повідомлялося, нещодавно під час спільної прес-конференції у Вашингтоні з президентом Польщі Анджеєм Дудою президент США Дональд Трамп схвалив рішення Варшави про виділення $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Тоді Дуда жартома зауважив, що її можна було б назвати "Форт Трамп".

Станом на сьогоднішній день на території Польщі дислокуються понад 3 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, в рамках укріпленої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються декілька сотень американських військовослужбовців в складі бойової батальйонної групи.

Крім того, в декількох гарнізонах (Жагань, Свєнтошув, Сквєжина і Болєславєц) на заході Польщі в рамках ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Додатково в Польщі розміщено також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО системи Aegis Ashore.

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...