Кремль почав підготовку до анексії Криму ще влітку 2013, - Горбулін

Напередодні Майдану Росія не лише активізувала розвідку на українській території, але й посилила агентурну роботу та створення політичної й організаційної інфраструктури для окупації півострова.

Володимир Горбулін. Фото:donbass.ua

Кремль ще влітку 2013 року почав безпосередню підготовку до незаконної анексії Криму та агресії на сході України. Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Горбулін розповів про це під час брифінгу "До другої річниці агресії Росії проти України" в Українському кризовому медіа-центрі.

"У Криму протягом листопада 2013 року - лютого 2014 року відбувалася консолідація проросійських сил, організовувалися незаконні збройні формування (загони так званої "самооборони"), створювалася політична й організаційна інфраструктура для окупації півострова", - зазначив експерт.

За його словами, Росія також значно активізувала розвідку на території України. "Зокрема, в другій половині 2013 року кількість обльотів літаками-розвідниками ЗС РФ кордонів з Україною виросла в кілька разів у порівнянні з попередніми періодами", - заявив Горбулін.

Експерт також вказує на активізацію агентурної роботи на території України.

"За заздалегідь підготовленим планом, починаючи з 20 лютого 2014 (ще до втечі Януковича з Києва), були організовані мітинги під сепаратистськими гаслами в містах Севастополі та Сімферополі, в яких провідну роль відігравали громадяни РФ.

Разом з агентурою ФСБ РФ, ГРУ ГШ ЗС РФ, СЗР РФ, а також їх бойовими підрозділами для участі в цих заходах з Росії до Криму завезли громадян Росії з числа спортсменів, працівників охоронних фірм, колишніх військовослужбовців, які виконували роль "обурених кримчан", провокували конфлікти, всіляко намагалися дестабілізувати ситуацію", - зазначає Горбулін.

За словами експерта, збройне протистояння в Криму готувалися використовувати для поширення дестабілізації в східних областях, так звані "народні повстання", які, насправді, планували і здійснювали співробітники російських спецслужб.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...