Кремлешлюшки: Топ-4 видворення з України російських пропагандисток

Момент загострення. Прокремлівські журналістки Марія Столярова, Марія Князєва, Тамара Нересьян і Ганна Курбатова були вислані з України за брутальні нападки і викревлення реалій.

Прокремлівські журналістки Марія Столярова, Марія Князєва, Тамара Нересьян і Ганна Курбатова були вислані з України

5 вересня в Службі безпеки України прокоментували повідомлення деяких ЗМІ 4 вересня про "викрадення" дівчини біля готелю Дніпро в Києві, нагадують Патріоти України. В СБУ пояснили, що насправді співробітники спецслужби "запросили її для надання пояснень". Приводом для цього стала її співпраця з представниками прокремлівської пропаганди.

У спецслужбі заявили, що під час бесіди повідомили дівчині про "неприпустимість здійснення можливої протиправної діяльності на шкоду безпеці України і оголосили офіційне застереження".

До цього ЗМІ повідомляли, що в центрі Києва невідомі "викрали" дівчину, яка працює в одному з інтернет-видань.

За останні півтора року повідомлялося про три випадки спілкування СБУ з прокремлівськими пропагандистками, які працювали на телеканалах, які закінчилися їх видворенням з України.

Марія Столярова

Увечері 22 лютого 2016 року ЗМІ стало відомо, що шеф-редактор українського телеканалу Інтер громадянка Росії Марія Столярова, яка є громадянкою Росії, в прямому ефірі грубо образила героїв Небесної сотні.

Інцидент стався під час інтерв'ю з активістами та родичами загиблих під час розстрілів на Євромайдані 18-21 лютого 2014 року.

Відповідне відео було опубліковано на сервісі YouTube.



Під час прямого ефіру недільної програми Подробиці тижня з Майдану Незалежності журналістка Інтера спілкувалася з рідними загиблих, коли Столярова перервала трансляцію зі словами: "Ну-ка, давайте закінчуйте цю х * ню".

Коментуючи цей інцидент Столярова назвала його технічною помилкою.

"Я спілкувалася з технічного каналу з сусідньої майданчиком. Всі ці слова були звернені до асистента, який довго мене не розумів і для чогось маячив в кадрі. Кнопки були чи то переплутані...", - заявила вона.

Столярова також повідомила, що має намір особисто вибачитися перед усіма родичами Небесної Сотні, які брали участь у прямому включенні з Майдану.

"Непоправна фігня сталася, бо нерви, запара і чотири прямих ефіри одночасно. Ось щось на щось налізло. Це технічна лажа, за яку я особисто поїду вибачатися перед усіма учасниками відкритого майданчика", - запевнила вона.

Проте, 23 лютого 2016 року стало відомо, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесе питання про призначення позапланової перевірки телеканалу Інтер на засідання 25 лютого 2016 року.

"Я попросив, щоб ми додали до проекту цього рішення і питання щодо сюжету (про Небесної сотні)", - заявив ЗМІ голова регулятора Юрій Артеменко.

Інцидентом зацікавилася також СБУ. Керівник апарату представника відомства Олександр Ткачук 23 лютого заявив, що спецслужба має намір проаналізувати висловлювання та інформацію в соціальних мережах шеф-редактора телеканалу Інтер Марії Столярової.

"Безумовно, ті висловлювання і ті заклики, та інформація, яка міститься в соціальних мережах і пов'язана з цією особою, викликає у нас питання. І вона буде нами вивчатися, нашими слідчими, для того, щоб чітко дати відповідь, чи є в її діях злочин чи ні ", - заявив Ткачук.

23 лютого на телеканалі заявили, що Столярова є співробітником компанії Національні інформаційні системи (НІС) і ніколи не працювала на телеканалі Інтер.

На тлі скандалу Столярову звільнили з формулюванням "за згодою сторін".

24 лютого прес-секретар СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Столярова покинула територію України під наглядом співробітників СБУ, їй також заборонили в'їзд на п'ять років.

25 лютого СБУ опублікувала відео видворення Марії Столярова.



Марія Князєва

26 липня 2017 року стало відомо, що співробітники СБУ заблокували деструктивну діяльність в Україні співробітниці російських пропагандистських каналів Росія-1 і Росія-24 Марії Князєвої, примусово виславши її назад до РФ.


Марія Князєва

Марія Князєва

"Росіянка, використовуючи зв'язки з проросійськи налаштованими представниками українських ЗМІ та експертами, збирала інформацію про ситуацію в державі, діяльність вищих органів влади, силових структур нашої держави", - йдеться в повідомленні спецслужби.

Відзначається, що ці дані Князєва використовувала для "тенденційного висвітлення ситуації в Україні".

"У рамках протидії втручанню країни-агресора в вітчизняний медіапростір і локалізації загроз в інформаційній сфері М. Князєву примусово повернено на територію РФ, з забороною в'їзду в Україну терміном на три роки", - додали у відомстві.

Тамара Нерсесьян

15 серпня 2017 року спікер Служби безпеки України Олена Гітлянська повідомила на своїй сторінці в Facebook про видворення з України журналістки російської Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії (ВДТРК) Тамари Нерсесьян.

"Сьогодні СБУ примусово повернула на територію РФ російську пропагандистську Тамару Нерсесьян і заборонила їй в'їзд на три роки. Сподіваюся, ні в кого не виникне сумніву, що ця особа діяла на шкоду національним інтересам України", - йдеться в її повідомленні.

Анна Курбатова

Ще одну російську журналістку - співробітницю забороненого в Україні Першого каналу Анну Курбатову видворили з України з забороною в'їзду до країни терміном на три роки 30 серпня 2017 року.


Ганна Курбатова

Анна Курбатова

Про це також повідомила Гітлянська на своїй сторінці в Facebook.

Перед цим Курбатова зробила пропагандистський антиукраїнський сюжет до Дня Незалежності України, який знімали на Хрещатику.

Потім російські ЗМІ повідомили про те, що Курбатова зникла в Києві. Однак Гітлянська повідомила, що на той момент готувалися документи для примусового повернення росіянки в РФ.

Лист Клімкіну від представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ

31 серпня прес-служба ОБСЄ повідомила, що представник цієї організації з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір написав міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа, в якому висловив стурбованість затриманням і висилкою з України "іноземних журналістів".


Представник ОБСЄ Дезір вважає висилку журналістів з України непрозорою і необгрунтованою/Фото: osce.org

Представник ОБСЄ Дезір вважає висилку журналістів з України непрозорою/Фото: osce.org

"Вигнання журналістів або відмова їм у в'їзді в Україну - тривожні і надмірні заходи, тим більше, що вони не є прозорі і відсутній належний механізм апеляції", - йдеться, зокрема, в листі.

Крім випадків з висилкою російських журналісток, Дезір згадує відмову в реєстрації 25 серпня 2017 року іспанським журналістам Антоніо Памплієґа і Мануелю Анхелю Састре, яким також заборонили в'їзд на 3 роки за "діяльність, спрямовану проти національних інтересів України".

"Я закликаю владу (Україна) утримуватися від накладання непотрібних обмежень на роботу іноземних журналістів, які впливають на вільний потік інформації та порушують зобов'язання ОБСЄ щодо свободи засобів масової інформації", - підсумував Дезір.

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...

Демократи в палаті Представників відреагували на істерики трампістки Грін щодо голосування за відставку спікера Джонсона

понеділок, 29 квітень 2024, 9:05

Жорстку критику спікера з боку трампістів в Конгресі спричинили винесення на голосування законопроекту про фінансування для України. Демократи в Палаті представників США не підтримають спроби відставки республіканця Джонсона, якщо ультраправа депутатка...