Кремлівський карлик - нелегітимний? Ряд країн ЄС не визнає результати російських "виборів" у Криму

Про невизнання виборів на анексованому українському півострові вже заявили Франція, Німеччина, Польща, Словаччина.

Путін під час голосування на виборах. Ілюстрація:nuevospapeles.com

Ряд країн Європейського союзу не визнає вибори президента Російської Федерації на території анексованого українського Криму. Про це пише Inforesist, передають Патріоти України.

Так, про невизнання виборів на території окупованого півострова заявила Франція. "Через 4 роки після незаконної анексії Автономної республіки Крим, а також Севастополя, Франція найрішучішим чином підтверджує свою прихильність повному відновленню суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Франція не визнає організацію виборів президента Росії на території Криму.

"Франція стурбована мілітаризацією півострова і погіршенням становища в області прав людини, особливо кримських татар. Франція засуджує дискримінацію за ознакою приналежності до етнічної або релігійної громади і закликає звільнити всіх людей, затриманих з порушенням міжнародного права. Франція також закликає до збереження і захисту історичної та культурної спадщини Криму", - додає МЗС Франції.

Новий глава МЗС Німеччини Гайко Маас назвав неприйнятними вибори президента РФ в окупованому Криму і засудив спроби легітимації анексії.

"Результат виборів в Росії не дивує, так само, як і обставини, при яких відбувалися вибори. Той факт, що ці вибори відбулися в Криму, анексованому всупереч міжнародному праву, з нашої точки зору є неприйнятним", - заявив він перед початком засідання міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

Маас також зазначив, що Німеччина не підтримує дії по легітимації анексії півострова.

У свою чергу Польща вважає проведення виборів президента Росії на території Криму незаконним.

"МЗС нагадує, що Польща разом з усім трансатлантичним співтовариством висловлює рішучий протест проти дій Росії щодо України. Ми виступаємо за повагу територіальної цілісності України і вважаємо Крим частиною української держави. Це означає також, що президентські вибори на півострові, проведені владою РФ, не можуть вважатися законними", - йдеться в заяві на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства країни.

До бойкоту виборів на території незаконно анексованого півострова приєдналася і Словаччина. Про це йдеться в "Заяві групи дружби Національної ради Словацької Республіки з Україною в зв'язку з виборами президента РФ на окупованій території України в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь".

"Україна є нашим сусідом, і збереження її суверенітету і територіальної цілісності відноситься до числа головних національних інтересів Словацької Республіки. Словаччина зберігає свою позицію, яка ґрунтується на засудженні анексії Криму та дестабілізації Донбасу", - йдеться в заяві.

Словаччина наполягає на повному виконанні мінських угод, які є умовою для перегляду санкцій проти Російської Федерації. Крім того, в заяві йдеться про повну підтримку України в питанні зближення з ЄС.

Пізніше стало відомо, що Європейський союз також не визнав вибори на території Криму. Про це йдеться в повідомленні Європейської служби зовнішньої діяльності, передає Укрінформ.

"Євросоюз не визнає нелегальну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією і тому не визнає проведення виборів на Кримському півострові", - відзначили в ЄС.

Як зазначається, спостерігачі від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, включаючи представників країн-членів ЄС, не здійснювали жодного моніторингу на нелегально анексованих територіях.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...