"Крименерго" Ахметова вимагає від Росії повернення втрачених в Криму $0,5 млрд

ПАТ ДТЕК "Крименерго" розпочало процедуру вирішення інвестиційного спору з Росією, який може закінчитися зверненням в арбітраж.

ДТЕК "Крименерго". Підстанція "Ялта". Фото: СКМ.

ПАТ ДТЕК "Крименерго", що належить бізнесменові Рінату Ахметову, почало процедуру вирішення інвестиційного спору з Росією в рамках угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про взаємний захист інвестицій. "Даний спір викликаний націоналізацією інвестицій компанії на території Криму". Про це повідомили в прес-службі ДТЕК, передають Патріоти України.

У разі якщо спір не буде вирішений шляхом переговорів, компанія ДТЕК "Крименерго" має намір передати його на розгляд в міжнародний арбітраж. Сума компенсації фактичних і потенційних збитків компанії може скласти більше $500 млн. Для захисту своїх інтересів ДТЕК Крименерго привернуло міжнародну юридичну компанію Covington and Burling LLP.

"З моменту незаконного захоплення ДТЕК "Крименерго" ми активно займалися відновленням документів, формуванням доказової бази, розробкою юридичної стратегії. Завершивши комплексний аналіз міжнародної практики і аналогічних прецедентів, ми направили на адресу Російської Федерації офіційне повідомлення про інвестиційний спір в рамках угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією", - заявив в. о. генерального директора ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук.

Угода між Кабміном України і урядом РФ про взаємний захист інвестицій передбачає можливість вирішення спорів шляхом переговорів, після яких сторони мають право звернутися до арбітражу.

ПАТ ДТЕК "Крименерго" було найбільшим постачальником електроенергії в Криму і забезпечувало понад 80% поставок електроенергії на територію Кримського півострова. Вартість рухомого і нерухомого майна ПАТ ДТЕК "Крименерго", яке було захоплено окупантами становить понад $500 млн.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...