Ланцюгова реакція: Після Кацуби Генпрокуратура візьметься за інших «сімейних» і Кернеса - ЗМІ

Домовленості Коломойського з владою про захист Курченка та інших "сімейних", з якими його пов'язували схеми роботи "Укрнафти", перестали працювати.

Арешт О.Кацуби. Фото: УНІАН.

Активізація ГПУ і арешт газового менеджера "младоолігарха" Курченка, колишнього заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександра Кацуба означає серйозне просування до фінішу численних справ, пов'язаних з так званої "Сім'єю" Януковича. Домовленості Коломойського з владою про захист Курченка і інших "сімейних", з якими його пов'язували схеми роботи "Укрнафти", перестали працювати. Також цей арешт може стати свідченням загрози для нинішніх українських політиків і бізнесменів. Зокрема, мова може йти про Геннадія Кернеса і самого Ігоря Коломойського. Про це йдеться в публікації видання Страна.ua, яка посилається на свої джерела в Генпрокуратурі, повідомляють Патріоти України.

Джерела видання називають дві причини арешту Коцуби.

Перша - загальна політика Юрія Луценка щодо активізації розслідування справ проти "Сім'ї" Януковича.

«Тут будуть і Курченко, і Арбузов, і Клименко, і Колобов з Соркіним та інші сімейні, - говорить джерело. - Суспільство давно ставить питання - чому справи не рухаються, і Луценко буде прагнути дати на ці питання найгучнішу відповідь».

Видання нагадує, що Кацуба був одним з ключових газових менеджерів Курченка.

«Кацубу поставив на «Нафтогаз» тріумвірат Арбузов-Клименко-Курченко, щоб змінити тодішнього главу НАКу Бакуліна, пов'язаного з газової групою Фірташа-Бойка, з якою у сімейних були важкі стосунки, - сказав один з високопоставлених чиновників уряду Азарова.

- Крім того, в ЗМІ вже тоді писали, що саме Кацуба був ключовою людиною, яка вибудовувала для "Сім'ї" схеми по газу, по перерваному транзиту, за фальшивим експорту нафти і відшкодування ПДВ».

Другу причину арешту Кацуба джерело «Страни» називає політичною. «Справа в тому, що після Майдану частину людей з колишньої влади взяв на якихось умовах під своє крило Ігор Коломойський. Наприклад, групу Хомутинніка або мера Харкова Геннадія Кернеса, який пізніше приєднався до патронованої Коломойським партії «Відродження». І Кацуба також належав до цієї групи - його батько - депутат в групі "Відродження".

Пам'ятаєте записи розмов Коломойського і Курченка на початку 2014 року, де вони домовлялися як вирішувати питання щодо захисту Курченка і де Коломойський лякав "младоолігархів" великими проблемами, але говорив, що може допомогти, зрозуміло не безкоштовно, йому та іншим втікачам - членам "сім'ї" Януковича? Це якраз на цю тему була розмова.

Активізація справи проти Кацуба в вересні 2015 року збіглася з піком протистояння Коломойського і Банкової. А його закриття - з налагодженням відносин Коломойського і президента на грунті переговорів про формування нового уряду. І ось буквально зовсім недавно зверху надійшла команда знову працювати по Коломойському. Мабуть, знову щось пішло у них не так".

Також джерела «Страни» в ГПУ кажуть, що тепер неприємності можуть початися і в інших патронованих Коломойським осіб. Наприклад, у Геннадія Кернеса.

Про погіршення відносин Коломойського і президента розповів і один з близьких до олігарха людей, уточнивши, що сталося воно буквально «на днях».

Непрямим підтвердженням цієї інформації можна вважати недавній обшук, який провело Національне антикорупційне бюро (НАБУ) в офісі близької до Коломойського компанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) у справі про заборгованість компанії перед державою в розмірі 150 мільйонів гривень.

Також звертає на себе увагу той факт, що компанія Коломойського «Нортіма», яка виграла конкурс з приватизації Одеського припортового заводу в 2009 році, але цей завод так і не отримала (конкурс був скасований), раптом вирішила згадати про цю історію і на поточному тижні заявила про свої претензії на підприємство. Зроблено це було в акурат відразу після оголошення нового конкурсу з продажу ОПЗ - головного підприємства, що приватизується в цьому році.

Нарешті, можна згадати і позови на кілька мільярдів доларів, які висунули в Стокгольмі фірми Коломойського-акціонери Укрнафти до української держави - зазначає видання "Страна".

Москва намагається тиснути на "всіх напрямках": Росія готує диверсії по всій Європі, - FT

неділя, 5 травень 2024, 17:48

Росія активно готується до проведення диверсій, зокрема, вибухів та підпалів на території Європи. При цьому, її не бентежать можливі жертви серед цивільних. Про це пише FT, передають Патріоти України. Акти саболтажу уже відбувається. Розвідки країн Євр...

"Підриваються наші бійці та техніка": Російські окупанти скаржаться на українські ДРГ, які заходять із Сумщини

неділя, 5 травень 2024, 17:43

Російські окупанти скаржаться, що українські ДРГ активізувалися з боку Сумщини і створюють проблему для їхнього особового складу та техніки. Про це розповів командир російської інженерно-саперної роти, передають Патріоти України. За його словами, украї...