Лічені тижні: Офіційний представник Вселенського патріархату заявив про швидке завершення процесу надання автокефалії Україні

У Константинополі запевнили, що Вселенський патріарх Варфоломій володіє цілковитим розумінням цієї проблематики.

Митрополит Гальський Еммануїл. Фото:hania.news

Представник Константинопольского патріархату, митрополит Гальський Еммануїл вважає, що автокефалія Українській церкві буде надана за дуже короткий проміжок часу, напевне, у найближчі тижні. Про це йдеться у статті митрополита в газеті TA NEA від 20 жовтня, переклад якої зроблений спеціалізованим виданням Сerkvarium, передають Патріоти України.

"Автокефалія Української Православної Церкви буде надана за дуже короткий проміжок часу, напевне ж, у наступні тижні. Найважливіше звернення до всіх православних стосовно цієї теми має підтекст не політичний і не геополітичний, воно насамперед духовне. Автокефалія має покласти край розділенню православних в Україні і не призводити до нових розколів", - написав митрополит.

Він додав, що Вселенський патріарх Варфоломій володіє цілковитим розумінням цієї проблематики.

Коментуючи запеклий опір РПЦ наданню автокефалії Українській церкві, митрополит Еммануїл висловив припущення, що Московський Патріархат виступає посланцем інтересів російської держави у регіоні, навіть якщо й стверджує протилежне.

"Мова йшла про одну з найважливіших православних подій у сучасній історії. Мені жаль з прояву такого опортунізму з боку Московського Патріархату, який прагне використовувати всеправославні зустрічі для власних акцентів.До того ж має бути зрозуміло, що надання автокефалії не становить, власне, питання порядку денного на всеправославному соборі, це питання належить виключно до компетенції Вселенського Патріархату, як Церкві-Матері, яка надає незалежність церковному православному Українському організмові", - пише митрополит Еммануїл.

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський патріархат скасував анафему щодо патріарха УПЦ КП Філарета і визнав анексію Київської митрополії Москвою незаконною. Крім того, Вселенський патріархат підтвердив надання автокефалії українській церкві.

У РПЦ заявили, що Вселенський патріарх "перетнув червону межу".

14 жовтня поліція затримала біля підконтрольної Московському патріархату Києво-Печерської лаври близько 100 підозрілих молодиків.

15 жовтня РПЦ повністю розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом через рішення про дозвіл на створення автокефальної церкви в Україні.

23 жовтня патріарх Варфоломій заявив,що РПЦ рано чи пізно буде змушена змиритися з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату щодо Української церкви.

Наступного дня патріарх Варфоломій додав що Фанар захищає православ'я і бореться проти проявів фундаменталізму і марнославства і не залишить український народ беззахисним.

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...