​Мабуть багато зайвих коштів: Росія різко збільшила активність підводного флоту, - The New York Times

Російські ударні підводні човни, кількість яких зросла до максимуму за останні два десятиліття, нишпорять біля берегів Скандинавії і Шотландії, в водах Середземного моря і Північної Атлантики.

Атомні підводні човни на базі в Мурманської області. Протягом минулого року Москва збільшилася підводне патрулювання

Західні військові вбачають в посиленні такої присутності виклик підводному домінування Америки і НАТО, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости та The New York Times

Адмірал Марк Фергюсон - командувач ВМС США в Європі - минулої осені заявив, посилаючись на публічні коментарі головнокомандувача ВМФ РФ Віктора Чиркова, що інтенсивність російських підводних патрулів зросла майже на 50% протягом минулого року. Аналітики відзначають, що з того часу тенденції не змінилися.

Патрулі є найбільш видимою ознакою відновленого інтересу до підводних прийомів ведення війни з боку Володимира Путіна, уряд якого витратив мільярди доларів на дизельні підводні човни і підводні човни з ядерними силовими установками нового класу, які більш безшумні, краще озброєні і управляються більш досвідченими екіпажами, ніж раніше.

Напружені відносини є супутником суперництва, що посилилося і нарощування військової потужності - як відлуння Холодної війни між Сполученими Штатами і Росією. Москва «грається м’язами» не тільки в Північній Атлантиці, але також і в Сирії і Україні, нарощуючи свій ядерний арсенал і потужності для ведення кібервійни, що американські військові вважають спробою довести значимість після періоду економічного спаду і економії.

Незалежні американські військові аналітики розглядають російські підводні патрулі як відвертий виклик Сполученим Штатам і НАТО. Навіть якщо не брати до уваги напружені відносини, є ймовірність випадковостей і прорахунків. Але якою б не була загроза, Пентагон також використовує форсовані російські патрулі в якості додаткового аргументу для розширення американських бюджетів на підводні човни і протичовнові озброєння.

Можна впевнено заявляти про те, що немає рівноваги між російським і американським підводним флотом. У Росії близько 45 ударних підводних човнів - трохи більше двох десятків з них оснащені ядерними силовими установками, а 20 - дизельними. Вони призначені для потоплення інших підводних човнів або суден, збору розвідданих та патрулювання. Але західні військово-морські аналітики заявляють, що лише половину з них можна приводити в дію в будь-який час.

У Сполучених Штатів 53 ударних підводних човнів, всі вони оснащені ядерними силовими установками, а також чотири атомні підводні човни з пусковими установками для крилатих ракет, на яких переміщаються сили спеціальних операцій. У будь-який час приблизно третя частина американських ударних підводних човнів знаходиться в морі - або на патрулюванні, або на навчаннях, інші ж в цей час проходять техобслуговування. Американські представники військово-морських сил і західні аналітики заявляють, що ударні підводні човни США, які розроблені для швидкого, тривалого і невидимого розгортання далеко від американських берегів, перевершують за технічними характеристиками російський підводний флот.

Свій план: Кім Чен Ин розраховує відновити економіку КНДР завдяки зв’язкам з Росією, - FT

вівторок, 30 квітень 2024, 7:44

Президент Північної Кореї Кім Чен Ин намагається посилити зв’язки з Росією для відновлення економіки КНДР. Відносини російського диктатора Володимира Путіна та Кім чен Ина значно зміцнилися після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. П...

Своїх "кадрів" бракує? Росіяни вербують білоруську молодь до збирання БПЛА, - ЦНС

вівторок, 30 квітень 2024, 6:30

Російські окупанти продовжують використовувати Білорусь для ведення війни проти України. Зокрема, тепер білорусів намагаються залучити до збирання безпілотних літальних апаратів. Такі спроби загарбників було помічено в Білоруському національному техніч...