Майбутнє України світліше, ніж ви думаєте, - The National Interest

В США відзначили, що останні економічні показники говорять про те, що Київ рухається правильним шляхом і, як очікується, до кінця цього року знову вийде на міжнародні ринки.

Україна: "Все буде добре!". Ілюстрація: День.Увага, яку сьогодні отримує Україна, здебільшого стосується теми війни в східній частині країни - і це справедливо. Починаючи з 2014 року, в результаті конфлікту загинуло більше 10 000 чоловік. Практично кожен день українські військові отримують поранення або гинуть. Крим, як і раніше, залишається під російською окупацією, і, схоже, що насильству немає кінця. Про це йдеться в статті The National Interest, передають Патріоти України.

У той час, як Росія є для України загрозою екзистенціального характеру, не можна ігнорувати ще одне питання, що має критично важливе значення для виживання країни. Мова йде про економіку.

Як в будь-якій країні, яка перебуває в стані війни, економіка терпить жахливі наслідки. Однак у випадку України вплив війни відчувається дуже гостро. Наприклад, після того, як сепаратисти за підтримки Росії захопили високо індустріалізований регіон Донбас, ВВП України скоротився на 16%. У 2017 році Міністерство юстиції України оцінило економічні збитки, завдані анексією Криму, в 100 млрд. доларів.

Війна на Донбасі позбавила країну економічного компонента, створюваного вугільною і сталеливарною промисловістю. Більш того, проблема ускладнюється тим фактом, що головний експортний ринок України - російський - зараз закритий.

Спроби реформувати систему управління, економіку, охорону здоров'я і судову систему в Україні під час війни схожі на спроби побудувати корабель, перебуваючи в морі, тобто зробити це дуже непросто. На щастя, останні економічні показники говорять про те, що Київ, нарешті, рухається правильним шляхом і, як очікується, до кінця цього року знову вийде на міжнародні ринки. Міністр фінансів України Олександр Данилюк став рушійною силою для багатьох економічних реформ в країні.

В даний час макроекономічна ситуація в Україні стабільна. Дефіцит бюджету скоротився, і, в цілому, бюджетна дисципліна відновлюється. Чималі зусилля були зроблені і для реструктуризації міжнародного боргу України.

Найголовніше, що в Україні з'явилися ознаки економічного зростання. У минулому році ВВП виріс вперше після початку війни - на 2,3%. Очікується, що в цьому році ВВП зросте на 2%, а до 2018 року, за прогнозом Світового банку, на 3,5%. Крім того, український експорт металів, залізної руди і зерна також зростає.

Головною рушійною силою позитивних макроекономічних змін є дотримання Україною умов програми МВФ. На самому початку багато скептиків сумнівалися в здатності Києва відповідати суворим вимогам, пред'явленим МВФ. Але незважаючи на всю їх жорсткість, Україна досягла значних успіхів.

У квітні 2014 року МВФ затвердив дворічну програму, котра вже через рік була перетворена в чотирирічну. Угода з МВФ коштувала 17,5 млрд. доларів, украй необхідних українській економіці на етапі реформування. Мета програми МВФ - стабілізація економіки України, а потім повернення її до стабільного зростання.

Поки що все йде добре. Україна прогресує, про що свідчать чотири транші на загальну суму 17,5 млрд. доларів. Проведено складні реформи відповідно до рекомендацій МВФ. Деякі з цих реформ були особливо позитивно прийняті громадськістю - це, наприклад, запровадження обов'язкового декларування активів для високопосадовців. Інші далися українцям важко, наприклад, підвищення тарифів на електроенергію.

Однією з найбільших проблем зараз є залучення прямих іноземних інвестицій. Україна розташована на Чорному морі по центру Інтермаріума, на порозі з ЄС, що дає великі географічні переваги іноземним інвесторам і компаніям. Дух і прагнення молодого покоління країни багатообіцяючі. Молоді українці часто вважають за краще вивчати англійську мову, аніж російську, і направляють свій погляд на Захід, не бажаючи залишатися під московським ярмом.

Крім того, досягнуто прогресу у встановленні режиму вільної торгівлі. Раніше в цьому році було введено в дію Угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною (CUFTA). В даний час імплементовано Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом, яка формує зону вільної торгівлі, а українці вже наділені правом безвізового в'їзду в більшість країн Європи.

США не можуть дозволити собі відставати - країні слід укласти угоду про вільну торгівлю з Києвом. Дональд Трамп тяжіє до двосторонніх торговельних угод, і за багатьма економічними і геостратегічними причинами Україна є головним кандидатом для створення нових зв'язків.

Україна має пройти довгий шлях реформування, однак ситуація не є безвихідною або похмурою, як часто кажуть. Країна, як і раніше, зіштовхується з багатьма проблемами на політичному, економічному і військовому фронтах. Але вже настав час, коли успіхи Києва можна оцінювати параметрами фактичного прогресу, і не витати в хмарах.

Схоже, Україна, нарешті, рухається в правильному напрямку, і євроатлантичне співтовариство повинне робити все можливе, щоб допомогти їй утриматися на цьому шляху.

Особлива ставка: Сі Цзіньпін збирається вбити клин між Європою і США, - Bloomberg

вівторок, 30 квітень 2024, 15:58

Як пише Bloomberg, візит президента Китаю Сі Цзіньпіна до Франції, Сербії та Угорщини має показати, що Пекін може запропонувати ЄС набагато більше, ніж Сполучені Штати Америки, передають Патріоти України. У Міністерстві закордонних справ КНР повідомили...

"Правду кажучи": Виснажені українські війська потребують не лише артилерії, є ще одна проблема, - Business Insider

вівторок, 30 квітень 2024, 15:43

Нова американська зброя допоможе Україні протистояти російським атакам, але може пройти деякий час, перш ніж країна зможе перехопити ініціативу, передають Патріоти України. Як пише Business Insider, Україна отримала вкрай необхідний поштовх у війні, ко...