Меркель рятує Путіна? У МЗС Польщі зробили різку заяву про "Північний потік-2"

Розбіжності між Польщею та Німеччиною щодо будівництва газопроводу Nord Stream 2 будуть однією з тем міжурядових консультацій, що пройдуть у найближчу п’ятницю у Варшаві. Про це у понеділок, 29 жовтня, заявивміністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, повідомляють Патріоти України.

У п’ятницю, 2 листопада, у Варшаві пройдуть польсько-німецькі міжурядові консультації. У зв’язку з ними до Варшави прибуде канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка зустрінеться з прем’єр-міністром Матеушом Моравєцьким. Попередні польсько-німецькі міжурядові консультацій відбулися у червні 2016 року в Берліні.

За словами Яцека Чапутовича, «Європейська комісія представляє певну проєвропейську позицію, вважаючи, що на Nord Stream 2 має поширюватися третя газова директива». «Це зробить цей проект, який ми критикуємо, економічно невигідним. Німеччина блокує ухвалення цієї директиви, працюючи на свій інтерес», - сказав Чапутович. Він додав, що так «Німеччина діє проти позиції ЄС, якщо вважати, що Єврокомісія представляє цю позицію».

Очільник польської дипломатії також зазначив, що Варшава багато у чому погоджується з німецькою політикою. «Йдеться, наприклад, про позицію щодо Росії, необхідність збереження санкцій проти Росії за агресію в Україні. Ми сподіваємося на добрі перемовини та тісну співпрацю між нашими державами у найближчому майбутньому», - зазначив Чапутович.

Польщі важливе швидке прийняття змін до газової директиви щодо Nord Stream 2 країнами ЄС. Нові положення мають однозначно вказати, що морські частини газогонів на території ЄС повинні підлягати дії положень третього енергетичного пакету ЄС. Прийняття цих змін може послабити рентабельність російсько-німецького газопроводу. Однак важливими є час, бо будівництво газопроводу вже почалося. Російський Ґазпром анонсував, що після побудови Nord Stream 2 транзит Україною може «повністю» припинитися, водночас українська сторона має обґрунтувати «економічну доцільність нового контракту» на транзит блакитного палива.

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...