Може спробувати організувати новий "Майдан": П'ять сценаріїв, як Путін планує втрутитися в українські вибори

Першим способом є підтримка проросійських кандидатів, які згідно опитувань досі мають більш-менш високі рейтинги.

Юрій Бойко. Фото: 112 Україна.

Науковий співробітник Центру з питань трансатлантичних відносин при Університеті Джонса Хопкінса в США Микола Воробйов описав п'ять сценаріїв втручання Росії в українські вибори, повідомляють Патріоти України.

Першим способом є підтримка проросійських кандидатів, які згідно опитувань досі мають високі рейтинги. "Серед них - Юрій Бойко, колишній віце-прем'єр-міністр і народний депутат з підтримкою в 9,7%, і Вадим Рабинович, лідер партії "За життя" з 9,5%. Обидва провели понад двадцять років в політиці, і їх позиції свідчать про рішучу підтримку з боку Кремля", - зазначає дослідник.

За його словами, якщо Рабинович і Бойко змогли б домовитися про єдиного кандидата на президентських виборах 2019 року, це була б сильна кандидатура. При цьому Воробйов нагадує ситуацію з поверненням Віктора Януковича до влади в 2010 році. "Кремль, безсумнівно, буде наполягати на тому ж сценарії в 2019 році, підтримуючи одного з цих кандидатів напливом великої суми грошей", - прогнозує він.

Другий сценарій - вплив через мережу організаторів, журналістів та інших експертів, які працюють на інтереси Росії в Україні. "Кремль буде використовувати свої платформи для підтримки проросійського кандидата і дискредитації - його або його - опонентів. Таке повідомлення буде поширюватися через різні інформаційні платформи і лояльними виступаючими, в тому числі на Заході", - вважає Воробйов.

Третій сценарій - збільшення терористичних атак з метою посіяти паніку, страх і недовіру до українського уряду і правоохоронців, після чого багато виборців можуть відмовитися від участі в голосуванні.

Четвертий сценарій - масштабні кібератаки проти українських державних установ, банківської системи, Міністерства оборони, Ради національної безпеки і оборони та інших організацій.

"Виборча система і технології країни уразливі до вторгнення сторонніх осіб, і Кремль знає це. Ймовірно, ці слабкі місця будуть використовуватися для злому електронної пошти і виявлення персональних даних ключових кандидатів у президенти, особливо тих, хто серйозно загрожує Кремлю", - відзначає Воробйов.

П'ятий сценарій - організація військового перевороту в Києві, який приведе до влади крайні і інші націоналістичні організації, в тому числі членів добровільних батальйонів з військовим досвідом на Донбасі.

"Якби до влади в Києві прийшла справжня "українська хунта", як було враховано результати Революції Гідності в російсько-державних засобах масової інформації, Кремль може використовувати це як привід для "миротворчої операції", спрямованої на захист російськомовного населення від "київської хунти", - припускає дослідник. За його словами, новий кровопролитний Майдан став би найбільш сприятливим приводом для російського військового вторгнення в Україну.

Джерело: Апостроф

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...