На черзі Угорщина та Росія? МЗС Румунії оперативно заявило про стурбованість через новий закон про освіту в Україні

У румунському МЗС нагадали, що відповідно до Конвенції щодо захисту нацменшин, держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою.

Українські школярі будуть навчатися українською. Ілюстрація: соцмережі.

Румунія висловила занепокоєність ухваленим Верховною Радою законом про освіту. Про це йдеться у заяві МЗС Румунії, передають Патріоти України.

"Міністерство закордонних справ (Румунії, - Ред.) стурбоване ухваленим 5 вересня Верховною Радою законом про освіту, зокрема, через статтю 7, яка стосується навчання мовою національних меншин", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У румунському МЗС нагадали, що відповідно до Конвенції щодо захисту нацменшин, держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою. Зазначається, що це питання під час візиту до Києва наступного тижня підніме державний секретар Румунії Віктор Мікула.

Нагадаємо, в ухваленому Радою законі про освіту йдеться, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

Крім того, у Прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року подовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності даним законом з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...