На фінішній прямій: Названо головне завдання екзархів в Україні

Прибуття екзархів - це фінішна пряма в процесі становлення Української помісної церкви. Про це сказав релігієзнавець Андрій Юраш, повідомляють Патріоти України.

Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади прибули до Києва і провели зустріч з Президентом України Петром Порошенко. Єпископ Іларіон зачитав офіційне звернення патріарха Варфоломія до Порошенка від в якому вселенський патріарх повідомляв про призначення двох екзархів для України. Їх мета - об'єднати українські православні церкви.

"Екзархи Вселенського патріархату є де факто послами, які вручили грамоти президенту від Константиополя. Це точка відліку діяльності представництва Вселенського патріархату в Україні. Вони виконуватимуть багато функцій. Представлятимуть інтереси Вселенського патріарха, транслюватимуть позиції Константинопольського патріархату, модеруватимуть процес діалогу між українськими церквами. Але найважливіше їх завдання — створення клімату, який приведе до об'єднавчого собору в рамках якого буде втілена нова українська церква, яка звернеться до Вселенського патріархату з проханням про отримання томосу і затвердження себе як канонічної помісної української церкви.

Екзархи будуть задіяні лише до вручення томосу. Але краще було б, якщо їх місія була безстроковою. Щоб представники церкви-матері, яка робить серйозний крок на зустріч нашій державі, сприяли подальшому налагодженню партнерства. Досі Руська православна церква переконувала світ, що Україна — її канонічна територія. Тобто тут мають бути закріплені її моделі керування церквою, транслюватися її погляди.

Константинополь показав, що це не так і допомагає утворити не тільки альтернативну Московському патріархату церкву, а основне релігійне втілення в українському суспільстві. Це поставить Московський патріархат у вторинне, маргінальне становище. Прибуття екзархів — не точка безповоротності. Вона сталася у квітні цього року, коли Вселенський патріархат прийняв рішення вивчити питання і визначити шляхи надання УПЦ канонічного статусу. Зараз фінішна пряма", - каже релігієзнавець Андрій Юраш.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....