На захист політв'язнів: На зустрічі ОБСЄ Клімкін вимагатиме звільнення Ільмі Умерова

Очільник українського МЗС звернеться до всього світу з закликом посилити тиск на Москву та зупинити репресії на анексованому півострові.

Павло Клімкін. Фото:ipress.ua

На зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ наступного тижня глава МЗС України Павло Клімкін закликатиме посилити тиск на Росію для звільнення політичних в'язнів. Про це повідомила прес-секретар українського МЗС Мар'яна Беца 26 серпня під час акції на підтримку Ільмі Умерова в Києві, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"У рамках ОБСЄ відбудеться неформальний захід п’ятдесяти семи країн-учасниць ОБСЄ. Ім’я Ільмі Умерова звучатиме першим. Ми будемо розповідати й далі про всіх політичних в’язнів у Росії й окупованому Криму, які страждають від репресивної російської машини. Ми закликаємо всіх негайно зупинити будь-які репресії проти кримських татар, етнічних українців в окупованому Криму", - заявила вона.

Беца також закликала Росію "зупинити вбивство" Умерова та надати йому належну медичну допомогу. "Ми закликаємо Росію залишити Україну, залишити Крим", - підкреслила вона.

Як відомо, 12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

Суд окупованого Сімферополя відмовив йому у задоволенні скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

"Неслась інформаційна хвиля": У ГУР сказали, чи існує загроза Україні з боку Придністров'я

вівторок, 7 травень 2024, 11:28

Для України наразі немає загрози з території невизнаного Придністров’я. Принаймні серйозної, якщо подивитись об'єктивно. Таку думку висловив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону. Водноч...

Новий поворот: Сили НАТО вигнали танкери Путіна зі стоянки у Середземному морі

вівторок, 7 травень 2024, 10:48

Танкери, які транспортують російську нафту, залишили Лаконську затоку - ключову стоянку в Середземному морі, де сировина перевалювалася з судна на судно для подальшого транспортування до Азії. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України. Так, з п...