Найбільш небезпечна дата ще попереду: Експерти прокоментували посилення обстрілів на Донбасі

Окупанти все частіше використовують для провокацій заборонене озброєння - міномети 82 і 120 калібру.

Війна не закінчилась... Фото: соцмережі.

В останні кілька днів ситуація в зоні проведення ООС на сході країни загострилася. Обстріли стали інтенсивнішими, знову гинуть українські бійці. Хоча, якщо подивитися статистику по боям на Донбасі, то серпень для ЗСУ поки найспокійніший. Щоб прояснити ситуацію і отримати прогнози, журналісти звернулися за коментарями до експертів. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із їхніми міркуваннями.

- Інтенсивність боїв знизилася, - говорить військовий експерт Олег Жданов. - Дивіться самі по цифрам. Якщо в червні загинуло 17 військових, в липні - 12. За десять днів серпня наші втрати становлять - четверо бійців. (За офіційними даними Генштабу - в серпні загинули двоє українських військових).
Так, за останні пару днів було більше обстрілів. Але я б не говорив зараз про серйозне загострення. Зараз в основному йде так звана окопна війна. Іноді такий стан називають замороженим конфліктом. В значній мірі наступу немає ні з одного боку.
Що потрібно було б зробити Україні за ці дні, поки немає таких серйозних обстрілів? Ви знаєте, чим росіяни займалися в 2015 і 2016 роках? Вони зміцнювали свої фортифікаційні споруди. Мабуть, готувалися до тривалого протистояння. По всій оборонної лінії у окупантів - окопи, бліндажі, залиті залізобетоном.
У нас все простіше. Наші оборонні споруди укріплені обшивкою з дерева. Або встановлені спеціальні модульні будиночки. Чому ми не зміцнюємося більш серйозно - це, можливо, питання до військового керівництва.
- Як ви думаєте, чому сепаратисти разом з росіянами знизили інтенсивність обстрілів?
- Можливо, вони до чогось готуються. Майже впевнений, що до Дня незалежності буде нам від них подарунок. Це відбувається щороку. До 24 серпня в рази збільшується кількість обстрілів наших позицій. Окупанти стрілятимуть з важкого озброєння з однією метою: щоб з українського боку було якомога більше жертв.
А взагалі я хочу сказати наступне. Насправді ми нічого не робимо для вирішення військового конфлікту. Українська сторона навіть не висуває ніяких політичних вимог. Таке враження, що всі сидять і чекають якогось месію. Але месія навряд чи з'явиться.
Спікер ООС Олександр Мотузянік розповів, що українські військові повністю контролюють ситуацію на Донбасі.
- Дійсно, за останній час, слава Богу, жертв серед українських військових стало менше, - говорить Мотузяник. - Але стріляти окупанти стали частіше. Якщо брати літні місяці цього року, то середня статистика показує: за добу бойовики здійснювали до тридцяти обстрілів. А якщо взяти 9 серпня - то цих обстрілів було вже 44.
Крім того, давненько не було вже такої ситуації, як на КППВ «Майорське». Вранці 9 серпня бойовики обстріляли цей контрольний пункт, розташований в Донецькій області. Вони більше години вели вогонь зі стрілецької зброї, в результаті чого були пошкоджені броньований автомобіль і бліндаж. Нам довелося тимчасово закрити контрольний пункт і вивести цивільне населення, яке сюди прибувало, в безпечні місця - бліндажі та укріплення. Через кілька годин ситуація врегулювалася, після чого пропуск через КПВВ «Майорське» був відновлений.
Окупанти все частіше використовують для провокацій заборонене озброєння - міномети 82 і 120 калібру. Ми помітили одну цікаву деталь, що обстріли чергуються за напрямками. Наприклад, якщо вчора в районі Луганська було 20 обстрілів, то сьогодні їх буде не більше шести. Зате почнуть більше стріляти на Донецькому напрямку.
- Для чого вони це роблять? Якась нова тактика?
- Ми можемо тільки здогадуватися. Я думаю так: як їм підвозять снаряди - так вони і стріляють. Ще вони проводять начебто як навчальні стрільби по нашим територіям. Приходять нові сили - їх треба навчати. Ось і стріляють.
До речі, у нас є інформація, що у бойовиків на кожен день є план, скільки снарядів випустити по наших позиціях. Ось цього плану вони і дотримуються. Скільки вкаже куратор - стільки й стріляють.
Тим часом, поки новітнє озброєння готують до параду на День незалежності, ЗСУ продовжують нести втрати на Донбасі. Хотілося б, щоб трагічних звісток з фронту більше не надходило.
Джерело: Факты

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...