Намкриш: У кримчан виникли серйозні проблеми з "шенгеном"

У Європарламенті стурбовані даною ситуацією.

Яна Тоом. Фото:politobzor.net

Жителям тимчасово окупованого Російською Федерацією українського півострова Крим, які мають паспорти РФ, країни Європейського Союзу відмовляються видавати шенгенські візи. Про це йдеться в запиті депутата Європарламенту Яни Тоом Верховному представнику Європейського Союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріці Могеріні. Про це пише Delfi, передають Патріоти України.

"Більше 90% кримчан отримали російське громадянство після подій 2014 року (військової окупації і анексії Криму. - ред.), з огляду на, що де-факто півострів знаходиться під ефективним контролем Росії", - висловила вона свою думку.

"Ці особи не можуть отримувати шенгенські візи в посольствах, які працюють в Києві, в зв'язку з відсутністю всіх необхідних документів (української посвідки на проживання тощо). Більшість людей в Криму більше не мають діючих українських паспортів. Та й поїздка в Київ - це дуже складно, тому що у Криму немає з ним адекватної системи транспортного сполучення ", - додала Тоом.

Вона попросила Федеріку Могеріні відповісти, чи можна в посольствах у Москві або Києві отримати шенгенську візу у виданий в окупованому Криму російський паспорт, чи є винятки з гуманітарних міркувань, і чи планується переглянути політику видачі шенгенських віз кримчанам.

"Можна було б використати історичний досвід політики невизнання. Наприклад, за радянських часів жителі країн Балтії все ж отримували західні візи", - резюмувала член Європарламенту.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...