Народження України: Як приймали Акт проголошення незалежності (фото, документи)

Левко Лук'яненко та Дмитро Павличко у своїх спогадах розповіли про бурхливі події 24 серпня 1991 року.

24 серпня 1991 року було оголошено про незалежність України. Фото з архіву.

Авторами проекту Акту проголошення Незалежності України стали нардепи Левко Лук'яненко та Леонтій Сандуляк. Документ був написаний ввечері 23 серпня 1991 року, розповідають Патріоти України з посиланням на Комсомольскую правду в Украине.

Напередодні прийняття документа в залі ВР було жарко, Акт приймався важко, тодішній голова Верховної ради Української РСР Леонід Кравчук і зовсім приголомшив депутатів умовою: проведення всеукраїнського референдуму для підтвердження Акта. Однак парламентарії з побоюванням сприйняли цю заяву Кравчука, оскільки в ті часи влада була в руках парткомів і нардепи боялися, що підсумки проведеного референдуму будуть далеко не на користь проголошення Незалежності України. Крім цього, багато комуністів, члени Компартії стали перед дилемою - голосувати проти Акту, або ж викидати і спалювати свій партійний квиток.

Чернетка першого варіанту Акту, написаного Левком Лук'яненком і Леонтієм Сандуляком. Фото: архів Левка Лук'яненка

24 серпня 25 років тому в залі парламенту був найвищий градус напруги. Кожен з депутатів хотів висловитися. Після тривалих дискусій Кравчук доручив створити комісію, яка б представила остаточний варіант Акту проголошення незалежності. У цю комісію увійшли депутати Ігор Юхновський, Олександр Мороз, Дмитро Павличко, Іван Заєць і Анатолій Матвієнко. Депутати зібралися в коридорі за круглим столом біля кабінету голови Верховної Ради.

"Я дістав звичайний олівець і почав редагувати, вголос повторюючи існуючий текст і виправлення до нього. В першу чергу я змінив назви Акта: "Акт Верховної Ради Української РСР" на "Акт проголошення незалежності України". Далі я зупинився на першому реченні: "Висловлюючи волю народу України про життя в незалежній державі". Автори Акта не знали про необхідність проведення референдуму. Вони правильно думали про "волю народу", але цю волю необхідно було ще продемонструвати. Тому довелося викреслити цю пропозицію", - так описував те, що відбувається Дмитро Павличко в своїй книзі "Спогади".

У підсумку замість волі народу з'явилося інша пропозиція: "Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла над Україною у зв'язку з держпереворотом в СРСР 19 серпня 1991 року".

Остаточний варіант Акту з правками Дмитра Павличка. Фото: архів Павличка.

Потім серед народних обранців почалася дискусія відносного політичного статусу України: що це, республіка Україна або ж держава Україна? Але потім в ході обговорення нардепи зійшлися на тому, що залишили в Акті просто слово Україна.

Після всіх поправок, Акт передрукували на машинці і віддали Кравчуку, він з трибуни ВР на вечірньому засіданні зачитав його. Свої голоси за Акт віддали 346 нардепів, голосування та його підсумки проходило під бурхливі оплески.

Остаточний варіант Акту, який зачитав Кравчук. Фото: tsdavo.gov.ua.

Після голосування Роман Лубківський запропонував внести в парламент український прапор. В'ячеслав Чорновіл зробив додаток - внести саме той прапор, з яким українці стояли на барикадах біля російського Білого дому. І ще - підняти національний прапор над куполом парламенту.

У залі піднявся сильний шум, і Кравчук дозволив внести в парламент прапор, який "засвітився" на телебаченні на московських барикадах. Але червоно-блакитний прапор над куполом міняти не стали, до внесення в Конституцію змін про символіку. Прапор вносили під пісню "Ой у лузі червона калина ...", яку співали депутати.

У той же день сотні тисяч українців прийшли на Майдан, люди плакали від щастя, раділи, один одного обіймали. Українці відчували, що скоро їх країна стане незалежною.

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...