Наш адвокат у Північній Америці: Христя Фріланд на чолі МЗС Канади посилюватиме тиск на Росію та зміцнить позиції України в іграх з Трампом - ЗМІ

Складаючи присягу члена кабінету міністрів, Христя Фріланд поклала свою руку на українське Євангеліє, а в кінці сказала українською "Дякую!".

Христя Фріланд. Фото:www.xiaolianwang.net

Днями у канадському уряді на чолі з прем'єр-міністром Джастіном Трюдо сталися перестановки, й наша співвітчизниця Христя Фріланд поміняла портфель міністра міжнародної торгівлі на портфель міністра закордонних справ. Про це пише Дмитро Гомон на сайті Еспресо.TV, інформують Патріоти України.

Вона, до речі, не єдина представниця українського лобі. "В уряді та парламенті ми маємо загалом десять українських канадців включно зі мною", - розповідав минулого року в інтерв'ю сайту Еспресо депутат канадського парламенту від правлячої Ліберальної партії Борис Вжесневський.

Після останніх перетасовок ще одна українка з уряду пішла - Меріенн Міхичук вже не буде міністром зайнятості, розвитку трудових ресурсів і праці. Проте вона лишається членом парламенту.

Завдяки попередній журналістській кар'єрі, прізвище Фріланд найбільш знайоме мешканцям України серед всього нашого українського лобі.

Хто така Фріланд

Своє прізвище та прихильність до Ліберальної партії Канади нова очільниця МЗС успадкувала від батька адвоката Дональда Фріланда. Українське коріння ж вона має від мами Галини Хом'як, яка теж була адвокатом. У 1988 пані Галина балотувалася в окрузі Едмонтон-Страткона від Нової демократичної партії. Її не стало у 2007 році.

За фахом Фріланд мистецтвознавець - має ступінь бакалавра мистецтв з російської історії та літератури в Гарвардському університеті та ступінь магістра зі славістики в коледжі Св.Антонія в Оксфордському університеті.

Чоловік Фріланд - британський письменник і репортер газети The New York Times Грем Боулі. У них троє дітей.

Складаючи присягу члена кабінету міністрів, Христя Фріланд поклала свою руку на українське Євангеліє, а в кінці сказала по-українськи "Дякую!"

Кар'єра в журналістиці

Прикметно, що свою роботу журналістом Фріланд починала в Україні в 1991 році - в якості стрінгера газет Financial Times, The Washington Post та журналу The Economist.

З 1994 року Фріланд почала постійну співпрацю з Financial Times - була кореспондентом по Східній Європі, а 1995-1998 роках очолила московське бюро газети, а потім перебралася в Лондон, де стала редактором британських новин.

Після цього вона два роки працювала в Канаді заступником редактора The Globe and Mail. У 2001 році вона повернулася до Financial Times - вона очолила редакцію сайту FT.com, а потім ще й випуск газети на вихідні дні (Weekend FT). Саме за часів керівництва Фріланд сайт став настільки комерційно успішним, що на ньому ввели платну реєстрацію для читачів.

У 2010 році Фріланд продовжила кар'єру в Reuters, де вона працювала з проектом Reuters Insider, Reuters.com, Reuters Summits та Thomson Reuters. У якості експерта Thompson Reuters вона часто з'являлася в ефірі телеканалів та радіостанцій США.

Кар'єра письменниці

Фріланд автор двох книжок, які стали своєрідним продовженням її журналістської роботи. У 2000 побачила світ робота "Продаж століття: зворотня сторона другої російської революції", яка присвячена російським олігархам та переходу Росії від комунізму до капіталізму.

Друга книга "Плутократи: розквіт глобальних супербагатіїв і занепад всіх інших" побачила світ у 2012 році. Ця робота потрапила в список бестселерів The New York Times і отримала премію Лайонела Ґельбера за документальне освітлення міжнародних справ, а також Національну ділову книжкову премію як найбільш видатна канадська книга, що має відношення до бізнесу.

Кар'єра в політиці

Балотуватися на довиборах до парламенту Канади від Ліберальної партії Фріланд вирішила в 2013 році. Після успішних праймеріз вона була обрана до парламенту 25 листопада того ж таки року.

А вже два роки потому стала міністром в уряді Трюдо. Одним з її найвизначніших досягнень на посаді міністра зовнішньої торгівлі канадські ЗМІ називають успішне завершення угоди про вільну торгівлю між Канадою та Євросоюзом (CETA). Хоча її ледве не зірвали бельгійські популісти, проте врешті решт документ підписали і прем'єр-міністр Джастні Трюдо, і представники ЄС.

Лишилось лише його ратифікувати, нагадала сама Фріланд у коментарі 6 січня 2017 року. На новій посаді вона продовжить цю роботу, але вже з більшими повноваженнями. Посада голови МЗС - третя за впливовістю в канадському уряді після міністра фінансів та прем'єра.

Фріланд обіймає Трюдо після офіціного оголошення про її призначення міністром закордонних справ. Фото: Reuters

Спец по кремлелогії й трампізму

Канадське видання National Post опублікувало присвячену Фріланд статтю, де стверджує, що українка - це найкращий експерт з трампізму та кремлелогії, якого має Трюдо. Можемо додати від себе, що також це буде й міцний адвокат України за океаном.

І Канаду, і Україну чекають непрості часи з новим президентом США Дональдом Трампом. Окрім заяв про зближення з РФ він також говорив і про перегляд угоди про Північноамериканську зону вільної торгівлі (NAFTA).

Як пише National Post, Фріланд експерт по Кремлю, який окрім обов'язкових у Канаді англійської та французької володіє російською, українською, а також ще й італійською мовами. Вона працювала в Москві та Нью-Йорку, особисто записувала інтерв'ю з Путіним у 2000 році, тож знає його особисто.

У першій книзі вона описувала зародження путінізму - як журналіст, вона багато висвітлювала події в РФ, починаючи ще з чеченських війн. Її профайл по Ходорковському для Financial Times у 2004 році визнали одним із найкращих на конкурсі Бізнес-журналіст року.

Фріланд відповідає на питання депутатів у парламенті в жовтні 2016 року. Фото: Reuters

А друга книга Фріланд присвячена якраз тому явищу поглиблення розшарування між багатими та бідними, яке передувало зародженню трампізму в США, стверджує National Post.

Важливо, що Фріланд має дуже чітку позицію щодо Путіна та Росії. За її активну підтримку політики санкцій проти РФ її прізвище внесли до "чорного списку". На запитання щодо цього та подальшої роботи в якості голови МЗС сама Фріланд зауважує, що "це питання для Москви".

Для неї самої все зрозуміло - поки Крим анексовано, жодного послаблення санкцій не буде. І це дуже важливо - Канада, хоча й далеко, але має багато можливостей допомогти українцям на міжнародній арені.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...