НАТО готується запропонувати Україні та Грузії "асоційоване партнерство", - іноЗМІ

НАТО також планує запропонувати Києву і Тбілісі співробітництво в Чорноморському регіоні за форматом «28 + 2» - раніше подібний формат був вдало випробуваний у відносинах з Фінляндією і Швецією, які не є членами НАТО.

НАТО готується запропонувати Україні та Грузії "асоційоване партнерство". Фото: unian.net

На саміті НАТО, який пройде у Варшаві вже в липні, альянс планує запропонувати Києву і Тбілісі співробітництво в рамках нещодавно розроблених правил «асоційованого партнерства», а також посилення кооперації в Чорному морі, незважаючи на те, що на думку аналітиків, будь-які спроби зближення НАТО і колишніх республік СРСР, викликають обурення Москви і спонукають її до непередбачуваних рішень і вчинків. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Грузія, яка в цьому році у Варшаві сподівалася отримати список зобов'язань для отримання права вступу в НАТО, не приховує свого невдоволення. Проте, Тбілісі визнає, що з урахуванням нинішніх політичних реалій, введення нового статусу партнерства стане важливим кроком на шляху до повноправного членства країни в НАТО.

«В даний час ми знаходимося на третьому етапі процесу інтеграції - ведеться інтенсивний діалог, в 2016 році продовжується здійснення в Грузії програми «Партнерство заради миру». Четвертим кроком стане отримання Грузією фінального списку зобов'язань», - каже Вахтанг Маісаія, колишній представник Грузії в НАТО.

Хоча статус асоційованих партнерів був розроблений в Брюсселі зовсім недавно, і його вважають свого роду втішним призом для Грузії натомість обіцяного права на членство, Вахтанг Маїсая впевнений, що це не просто символічний крок з боку керівництва НАТО.

У лютому Джеймс Аппатурай, спеціальний представник генерального секретаря НАТО на Кавказі і в Центральній Азії, під час своєї поїздки до Грузії заявив, що в НАТО поки не досягнуто спільного рішення щодо надання Тбілісі права на членство. Тим часом, представник альянсу підкреслив, що на саміті НАТО в Варшаві Грузії буде запропонована система «тіснішого партнерства».

Як повідомляє грузинська газета «Резонанс», НАТО також планує запропонувати Києву і Тбілісі співробітництво в Чорноморському регіоні за форматом «28 + 2» - раніше подібний формат був вдало випробуваний у відносинах з Фінляндією і Швецією, які не є членами НАТО. Ідея була озвучена Олександром Вершбоу, чинним заступником Генерального секретаря НАТО, в ході конференції з питань безпеки в Києві. За його словами, для України і Грузії також, слідом за країнами Північної Європи, має сенс почати співпрацю в такому режимі, оскільки «плани Росії щодо розміщення ядерної зброї в регіоні Чорного моря здатні підірвати баланс сил».

Експерти стверджують, що якщо Київ і Тбілісі приєднаються до формату "28 + 2", це призведе до подальшої ізоляції Росії в Чорному морі, так як три інші країни цього регіону: Болгарія, Румунія і Туреччина вже є членами НАТО.

В даний час, як Україна, так і Грузія, є членами програми НАТО «Партнерство заради миру», створеної в 1994 році для вибудовування ближчих відносин з партнерами в сфері військового співробітництва.

Якраз проводив дорозвідку: СБУ затримала зрадника, який допомагав скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 11:44

Служба безпеки України затримала мешканця Дніпра, за підозрою у роботі на російські спецслужби. Його звинувачують у зборі інформації для коригування ракетного удару армії РФ по військовому шпиталю та ТЕС у Дніпрі. Про це СБУ повідомила у четвер, 28 бер...

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...