"Націлити на Кремль": Експерт оцінив плани України щодо розроблення нових ракет

Україна повинна створити потужну ракетну зброю як стримуючий фактор на випадок прямого вторгнення Росії. Українські ракети, розміщені біля кордонів із РФ, зможуть вражати цілі далеко в тилу ворога. Таку думку висловив військовий експерт Юрій Кочевенко, коментуючи гучну заяву президента Петра Порошенка про розроблення українських ракет, повідомляють Патріоти України.

"Україна має в цій ситуації на озброєнні ракетні системи залпового вогню тактичної дії – "Град", "Ураган", "Смерч". Є тактична ракета "Точка У". Це база, яку ми маємо і на якій можемо щось будувати. Сьогодні вже пройшла випробування ракета "Нептун", дальністю до 300 км. Вона використовується як протикорабельна, і це один із факторів безпеки Азовського моря. Є розроблення на базі РСЗВ "Смерч", системи "Грім-2", ракети "Коршун", яка може в перспективі стати прообразом нашої балістичної ракети на кшталт американських "Томагавків" або російських "Калібрів", – перерахував Кочевенко.

Водночас, зазначив експерт, потужності для виробництва ракет доведеться розгортати з нуля, це займе багато часу, тоді як Росія вже значно випереджає Україну в цьому виді озброєння. "Російські ракети мають можливість нести ядерний заряд. Росія – ядерна держава. Українські ракети, якщо вони будуть, такої можливості не матимуть. Це зовсім інша "вагова категорія". Але навіть якщо ракет буде не багато, факт того, що ми зуміємо у випадку повномасштабної агресії відповісти по території супротивника – це важливий психологічний стримуючий фактор", – пояснив він.

Військовий експерт також додав, що ракети, які має намір створювати Україна, повинні розміщуватися близько до кордонів ворога. "Перевага полягає в підлітний дальності, щоб противник не зміг зреагувати. Там рахунок йде на хвилини. Навіть якщо на 30 секунд, на 100 км буде ближче, це має сенс. З цієї точки зору було б логічно розмістити їх у Сумській області. Але є питання безпеки цих ракет, їхнього ураження з боку супротивника, дія можливих диверсійних груп", – розповів він.

Кочевенко також підкреслив, що треба визначити майбутнє розміщення українських ракет: "Ракети не ставляться просто так, кожна заздалегідь має свою ціль. Як тільки від верховного головнокомандувача надходить команда – вона пішла. Для України зрозуміло, що ми не зможемо знищити всю систему ППО супротивника, його пускові установки. Треба в першу чергу завдати удару, який був би чутливим, це міг би бути Кремль, наприклад, або щось, що відчує Росія".

"Ракети, про які ми говоримо, мають радіус ураження до 1 км. Це потужний заряд, який знищує все в невеликому радіусі. Не йдеться про ракети, які можуть нести ядерний заряд і знищити місто. Високоточна зброя зводить до мінімуму втрати серед мирного населення і знищує перш за все військові об'єкти", – додав він.

Джерело: Обозреватель

"Коли Путін кашляє, Шольц шукає бункер": Німецький канцлер став посміховиськом у Європі через надмірну боязливість

вівторок, 19 березень 2024, 6:50

Німецький канцлер відмовляється давати Україні ракети, боячись втягування країни у війну, передають Патріоти України. Як пише The Times, небажання канцлера Німеччини Олафа Шольца передавати Україні ракети Taurus усе більше дратує союзників та багатьох ...

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...