Не кажіть, потім, що не віддавали собі звіт: Росія на межі військового конфлікту з Туреччиною

Розгортання та модернізація російського флоту в стратегічно важливому басейні Чорного моря, вочевидь, не має аналогів у цілому світі.

Систематичне підвищення рівня боєздатності, мільярдні вливання в озброєння, які велися протягом останнього десятиліття, дали Росії можливість військово укорінитися на цій території від Кавказу до Молдови. Але нині ця політика, разом із насильницьким перекроюванням міжнародних кордонів, наблизила Росію до межі відкритого конфлікту із натовською Туреччиною, повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіосвободи.

Незаконна російська анексія Криму, а дещо раніше – військовий контроль відокремлених від Грузії Абхазії та Південної Осетії, докорінно перебудували баланс безпеки в регіоні Чорного моря. Втім, агресивну сучасну мілітаризацію цієї частини Європи Москва не припиняла протягом тривалих років і значно прискорила цей процес після окупації українського півострова. Що не могло не занепокоїти ЄС і НАТО. Іон Мірча Пашку, євродепутат від Румунії, вже не вперше звертає увагу на те, що за останні два роки російський флот, що базувався тільки у Севастополі, перетворився на потужну ударну силу, яка може проектувати свої атаки на Близький Схід, Балкани, Центральну Європу і навіть далі.

Розгортання військової присутності й агресивна модернізація Чорноморського флоту Росії стали викликом безпеці регіону

Іон Мірча Пашку

«Розгортання військової присутності й агресивна модернізація Чорноморського флоту Росії стали викликом безпеці цього регіону, який Євросоюзові не можна ні ігноровати, ні залишати лише в компетенції НАТО», – закликає до усвідомлення обсягів проблеми румунський депутат – прихильник ідеї створення збройних сил та флоту Європейського союзу.

Стівен БланкСтівен Бланк

Однак західні аналітики в сфері безпеки сприймають проблему дуже серйозно, каже старший науковий співробітник Американської Ради із зовнішньої політики Стівен Бланк.

«Загроза Кавказу, Близькому Сходу і Європі внаслідок російської агресії у Грузії (2008 року) та в Україні 2014-го, перекреслення європейського статусу-кво і подальша мілітаризація всього регіону – все це вкрай турбує західних планувальників у сфері безпеки», – переконаний експерт.

Росія ускладнила можливості флоту НАТО в Чорному морі – Бланк

Павло ФельгенгауерПавло Фельгенгауер

Тим часом, військове розгортання й модернізація російського флоту на Чорному морі здійснювалися ще в часи добрих відносин Москви із Туреччиною, іншою потужною державою регіону. Російський військовий аналітик Павло Фельгенгауер пояснює, що Росія «долучилася до війни в Сирії, не розуміючи, що цим самим вона вступає в конфлікт із Туреччиною. Зрозуміло, що Путін був переконаний, що з турками знайде спільну мову… Але це було фундаментальною помилкою», – пояснює аналітик те, що нині сирійська кампанія Росії призвела до того, що назрів вікритий російсько-турецький конфлікт.

Однак, на думку Стівена Бланка, контроль Чорноморського регіону з боку російського флоту настільки широкий, що НАТО там може опинитися в дуже скрутному становищі.

Через війну в Грузії, захоплення Криму та російську мілітаризацію Росії вдалося зробити неможливим для НАТО входження до Чорного моря для захисту своїх союзників та партнерів

Стівен Бланк

«Насамперед через війну в Грузії, і навіть більше, – через захоплення Криму та російську мілітаризацію регіону протягом кілької останніх років, – ці тенденції дали можливість Росії значною мірою ускладнити і навіть зробити неможливим для НАТО увійти до Чорного моря для захисту своїх союзників та партнерів, без істотних втрат суден, літаків, персоналу тощо. І це не лише моя думка, так кажуть і командувачі НАТО», – пояснює Радіо Свобода досвідчений американський експерт із питань безпеки.

Після того, як 24 листопада Туреччина збила російський бомбардувальник, що увійшов до турецького повітряного простору, ці дві країни не мали жодних дипломатичних контактів. Натомість, як стверджують аналітики, нарощування військової присутності обох держав у Чорному морі збільшує вірогідність значно небезпечніших військових інцидентів.

Джуді ДемпсіДжуді Демпсі

Джуді Демпсі, аналітик з європейського Центру Карнеґі, звертає увагу на те, що в НАТО дуже занепокоєні можливістю у чорноморському регіоні турецько-російських інцидентів. «Дуже характерно те, що в минулому таких інцидентів не було, навіть попри велику кількість авіації в небі Сирії, а нині частково й над Чорним морем», – додає Демпсі.

Брязкання Росії зброєю відлякує інвесторів з України

Згідно з даними статистики, опублікованими російськими інформагенствами, Росія до 2020 року планує витратити 2,4 мільярда доларів на Чорноморський флот, оснастивши його найсучаснішими кораблями, підводними човнами, а також інтегрованою системою ППО та іншими засобами. Коли це оновлення звершиться, флот Росії зможе одним пострілом одразу вдарити по 200 цілях, повідомив Інтерфакс.

Російський дизельний підводний човен «Ростов-на-Дону» в акваторії Чорного моря

Російський дизельний підводний човен «Ростов-на-Дону» в акваторії Чорного моря

Попри те, що розгортання Росією своїх військових потужностей в Чорноморському регіоні має на меті чинити тиск на ЄС та НАТО, воно ще й «кидає тінь» на прибережні держави. Як зауважують експерти, прозахідний економічний та політичний курс України та Грузії опинилися в глухому куті, а їхня здатність розвиватися самостійно, незалежно від Росії, має серйозні ускладнення. «Брязкання зброєю з боку Москви достатнє для того, щоб відлякати західних інвесторів та відбити у них бажання працювати в цих державах», – підкреслюють західні аналітики.

В останньому звіті Центру аналізу європейської політики щодо сучасних проблем Чорноморського регіону, йдеться: «Москва залишила за собою право й обов’язок захищати уряди, що дружньо сприймають вплив Росії, навіть всупереч демократичним виборам їхніх народів».

Активне застосування поєднання гібридної війни, «зелених чоловічків і військового розгортання в Чорноморському регіоні викликає занепокоєння в столицях від Молдови – до Азербайджану, – додають аналітики.

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...