Не приховати нічого: Українські історики виклали в інтернет таємні архіви КДБ про хід Волинської трагедії

Багато років цей архів вважався втраченим, поки в 2007 році не був переданий Центру досліджень визвольного руху.

Належить вивчити 380 документів. Фото: lb.uaЯк повідомили в Українському інституті національної пам'яті (УІНП), українські історики виклали у вільний доступ ряд документів, що стосуються теми польсько-українського конфлікту 1942-1947 років, повідомляють Патріоти України.

Документи були опубліковані завдяки зусиллям УІНП, Центру досліджень визвольного руху та Архіву Служби безпеки в рамках спільної співпраці.

"У колекції - 380 документів, перш за все, з розсекречених архівів КДБ. Також великий блок матеріалів взято з архіву Миколи Лебедя, одного з керівників українського визвольного руху. Багато років цей архів вважався втраченим, поки в 2007 році не був переданий Центру досліджень визвольного руху. Інша його частина зараз зберігається в Гарвардському університеті", - сказано в повідомленні.

Тема польсько-українського протистояння часів Другої світової війни останнім часом набула гострої актуальності. Разом з тим, історики зазначають, що хід конфлікту ще не достатньо вивчений вченими, оскільки доступ до архівів повністю з'явився лише в останні роки.

Польсько-український конфлікт 1940-их років, більш відомий як Волинська трагедія - це двосторонні етнічні зіткнення українського і польського населення, вчинені Українською Повстанською Армією з одного боку і польською Армією Крайовою з іншого боку в 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Вже найближчими днями: У Байдена анонсували новий пакет військової допомоги Україні

понеділок, 13 травень 2024, 22:55

Сполучені Штати Америки найближчими днями оголосять про передачу Україні нового пакета військової допомоги. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на офіційну заяву радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана. За словами ч...

ЗСУ збили російський Су-25 - Генштаб

понеділок, 13 травень 2024, 21:55

На фронті протягом останньої доби зафіксували близько 140 бойових зіткнень. Збройні сили України збили російський літак Су-25, передають Патріоти України. Як зазначається у повідомленні на сторінці Генерального штабу ЗСУ у Facebook, окупанти завдали ші...